ŠPREM IZABRAN ZA SABORSKOG ŠEFA

'Vladavina naroda treba trajati stalno, a ne samo 12 sati'

22.12.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Nešto poslije 10 sati započela je konstituirajuća sjednica sedmog saziva Sabora, u kojem će sjediti 80 zastupnika Kukuriku koalicije, 47 zastupnika HDZ-a (u koaliciji s HGS-om i DC-om), šest zastupnika Hrvatskih laburista te šest zastupnika HDSSB-a. Dva zastupnika dolaze s neovisne liste Ivana Grubišića, dok je jedan zastupnik iz redova HSS-a te jedan zastupnik iz redova HSP-a dr. Ante Starčević. Osim stranačkih, osam je zastupnika manjina

Čast da otvori konstituirajuću sjednicu imao je predsjednik Sabora iz prethodnog saziva Luka Bebić, koji je nakon što je pozdravio uvažene goste poput predsjednika Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor, predstavnika vjerskih zajednica i diplomatskog kora, podsjetio i koliko je zastupnika izabrano u sedmi saziv Sabora. Pritom se osvrnuo i na prethodne četiri godine mandata.

'U četiri godine mandata zastupnici su bili vrlo aktivni, kako u radu saborskih odbora, tako i ponekad u vrlo živim raspravama tijekom plenarne sjednice. Razdoblje koje je iza nas ispunjava nas ponosom, jer smo u njemu, usprkos brojnim preprekama i nedaćama na tom putu, ostvarili i dva strateška cilja koja smo si postavili zajedno s proglašenjem neovisnosti: zaključili smo pristupne pregovore, a time i najvažniju dionicu na putu prema članstvu u Europskoj uniji, te smo ostvarili članstvo u NATO-u', kazao je Bebić

Spomenuo je pritom kako je od 500-tinjak zakona, koliko ih je usvojeno u zadnje četiri godine, njih 300 bilo takozvanih 'europskih' zakona, ali i kako je u prošlom mandatu izmijenjen Ustav. Podsjetio je kako su u Saboru tijekom prošlog mandata govore održali i neki uvaženi gosti - predsjednik Slovačke Ivan Gašparović, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednik Italije Giorgio Napolitano.

Osvrnuo se i na neke nemile epizode iz proteklog saziva. 'Ovime se ujedno vraćamo na samu bit parlamentarizma, u kojemu jednako moraju biti zastupljeni demokratičnost, kao i zreo i odgovoran pristup obnašanju same zastupničke dužnosti. U tom se pogledu, nažalost, ne mogu iznijeti samo pohvalne ocjene rada šestog saziva, pa su i neke kritike javnosti u cijelosti bile opravdane. Zastupnici u novom sazivu Sabora stajat će pred dodatnim izazovom da kao jedina direktna karika između građana Hrvatske i institucija Europske unije Hrvatsku primjereno i odgovorno predstavljaju u Europskom parlamentu, a ja se iskreno nadam i vjerujem da se neke nemile epizode iz prethodnog razdoblja neće više nikada ponoviti', zaključio je Bebić

Nakon što je budućem predsjedniku Sabora poželio sreću i uspjeh, Bebić je najavio i izbor Borisa Šprema za novog predsjednika Sabora, kojeg su predložili Klubovi zastupnika SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Sa 134 glasa za Šprem je izabran za novog predsjednika Sabora, čime je automatski prestao mandat Luki Bebiću. Nakon što je primio čestitke Šprem se automatski uputio prema stolu predsjedavajućeg, no Bebić mu je samo dobacio: 'Ne još, ne još.'  Naime, Šprem može mjesto predsjedavajućeg preuzeti tek nakon što bude odsvirana himna i održana minuta šutnje.

Prije nego što je preuzeo svoje mjesto na čelu Sabora, Šprem se obratio saborskim zastupnicima te se na početku zahvalio Bebiću na uspješnom vođenju prethodnog mandata.

'Ovo je sedmi saziv Sabora. Prošlo je 20 godina od stvaranja suverene Hrvatske, a u šest prethodnih saziva imali smo zastoja, ali smo napredovali', kazao je na početku govora Šprem. Pritom se osvrnuo i na ono što stoji pred novim sazivom Sabora, poput daljnje borbe protiv korupcije, ekonomskog razvoja te daljnjeg rada na efikasnom funkcioniranju pravnog sustava.

'Morat ćemo odlučivati i biti odgovorni za nepopularne mjere, jer je to za naš boljitak', rekao je Šprem

Jedna od prvih odluka Sabora, kazao je, bit će raspisivanje referenduma za ulazak u Europsku uniju te je izrazio nadu i uvjerenje da će građani reći 'da'.

'Na nama je da okončamo dugačak put, završimo posao koji su uspješno započele prethodne vlade, sabori i predsjednici republika i na tome im hvala. Članstvo u EU je dinamično i to pokazuju i današnja previranja. O nama ovisi koliko ćemo iskoristiti svoje prednosti i šanse', rekao je Šprem.

Dotaknuo se i krize, kazavši da je ona samo jednim dijelom uvezena, a većim dijelom da je ona autohtoni proizvod.

'Ovu krizu treba zgrabiti kao dragocjeni povijesni trenutak, u kojem je moguće ostvariti novu priliku, uspostaviti nove društvene odnose, novi način razmišljanja, nove norme te djelovanje. U suprotnom, bit ćemo osuđeni na ponavljanje onog starog', rekao je Šprem

Kazao je kako Hrvatskoj treba materijalna i duhovna obnova te pritom podsjetio na riječi jednog analitičara koji je kazao da je 4. prosinca, na dan izbora, vlast bila 12 sati u rukama naroda.

'Vladavina naroda mora trajati cijelo vrijeme, i to preko ovog Sabora', završio je Šprem.

Nakon govora Šprem je i službeno preuzeo mjesto predsjedavajućeg te najavio izbor Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Sa 134 glasa za za predsjednicu MIP-a izabrana je SDP-ova Gordana Sobol, za potpredsjednika HDZ-ov Tomislav Čuljak, a za članove SDP-ovi Luka Denona, Nadica Jelaš i Tanja Vrbat, HNS-ov Anđelko Topolovec, HDSSB-ov Ivan Drmić te HDZ-ovi Šima Đurđević i Đurđica Sumrak

Poslije izbora Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Šprem ih je pozvao da održe prvu sjednicu te proglasio pauzu od pola sata.

Oko 11.30 sjednica je nastavljena izvješćem Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje je podnijela njegova predsjednica Gordana Sobol. Nakon što je pročitala imena svih zastupnika koji su izabrani u Sabor, Sobol je kazala i koji su zastupnici zamrznuli svoj mandat zbog nespojive dužnosti. Tako će HDSSB-ovog Krešimira Bubala u Saboru zamijeniti Zoran Vinković, SDP-ovog Sinišu Hajdaša Dončića SDP-ova Dunja Špoljar, IDS-ovog Ivana Jakovčića Giovanni Sponza, HDZ-ovog Milana Jurkovića Ana Lovrin, SDP-ovog Zlatka Komadinu Ada Damjanac, HDZ-ovog Damira Krstičevića Ante Babić, SDP-ovu Marinu Lovrić Merzel Zoran Vasić, HDZ-ovog Danijela Marušića Šima Đurđević, HDZ-ovog Gorana Pauka Branka Juričev-Martinčev, HDZ-ovog Antu Sanadera Dinko Bošnjak, HDSSB-ovog Vladimira Šišljagića Ivan Češek, dok će dvije godine DC-ovu Vesnu Škare Ožbolt u Saboru mijenjati HDZ-ova Ivanka Roksandić. Mandate su u mirovanje privremeno stavili i Jadranka Kosor i njeni ministri koji će najvjerojatnije prisegnuti sutra kada Sabor da povjerenje novog Vladi. U mirovanju je i mandat HSS-ovog Josipa Friščića, no tko će biti njegov zamjenika danas se nije saznalo. Najvejrojatnije će to biti Damir Bajs, koji također kao aktualni ministar ne može prisegnuti dok se ne potvrdi nova Vlada.

Nakon što je sobol pročitala sve zamjene, zastupnici su prihvatili izvješće te položili prisegu.

Prva točka nakon prisege bio je i izbor potpredsjednika Sabora, a danas su izabrani samo oni iz kvote vladajućih. Naime, Jadranka Kosor još uvijek je na funkciji premijerke te će ona i Šeks biti izabrani tek nakon potvrđivanja nove Vlade. No, sa 133 glasa za za potpredsjednika Sabora izabrani su SDP-ovi Josip Leko i Nenad Stazić, te HNS-ov Milorad Batinić.

Sabor je sa 102 glasa za i 31 protiv razriješio tajnika Sabora Josipa Sesara, te za novog tajnika imenovao Slavena Hojskog, koji je do sada obnašao dužnost zamjenika tajnika Državnog izbornog povjerenstva. Razriješen je i zamjenik tajnika, odnosno tajnik plenarne sjednice Ivan Bukarica, kojem je predsjednik Sabora Šprem zahvalio za rad u proteklom mandatu. Na mjesto tajnice plenarne sjednice vraćena je Jadranka Blažević, koja je na toj funkciji bila od 2000. do 2007., kada ju je HDZ-ova većina odlučila smijeniti. 'Želim vam sretan povratak', poručio joj je Šprem, koji je s blažević do jučer surađivao u zagrebačkoj skupštini gdje je on bio predsjednik, a ona tajnica skupštine.

Sabor je izabrao i Odbor za izbor i imenovanja, na čelu s predsjednikom Šimom Lučinom. Za potpredsjednicu je izabrana Nansi Tireli iz Hrvatskih labursita, dok se članovi SDP-ovi Biljana Borzan i Željko Kolar, HSU-ov Silvano Hrelja, HNS-ova Nada Turina-Đurić, HDSSB-ov Dinko Burić te HDZ-ovi Josip Đakić, Martina Banić, Frano Matušić i Dujomir Marasović.

Odbor za izbor i imenovanja odmah je održao i sjednicu, te sastavio prijedlog članova Odbora za Ustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe. Nakon 15 minuta pauze zastupnici su se vratili na sjednicu, a na početku prisegu je dao splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji se nije jutros pojavio u Saboru.

Nakon toga zastupnici su izabrali i nove odbore. Za predsjednika Odbora za Ustav jednoglasno je izabran SDP-ov Josip Leko, za potpredsjednika Vladimir Šeks, a za članove SDP-ovi Tonino Picula, Nenad Stazić, Ivo Jelušić, Gvozden Flego i Marin Jurjević, HNS-ov Goran Beus Richembergh, SDSS-ov Milorad Pupovac, Dragutin Lesar iz Laburista te HDZ-ovi Ante Kulušić, Franjo Lucić i Branka Juričev Martinčev.

Jednoglasno je izabran i Odbor za zakonodavstvo. Predsjednica će biti SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, a potpredsjednik HDZ-ov Josip Salapić. Za članove su izabrani SDP-ovi Vesna Fabijančić-Križanić, Peđa Grbin, Dragica Zgrebec i Tomslav Saucha, HNS-ov Srđan Đurković, HSU-ova Višnja Fortuna, manjinac Deneš Šoja, Nikola Vuljanić iz Laburista te HDZ-ovi Stjepan Milinković, Sunčana Glavak i Ivan Šantek.

Zastupnici su jednoglasnu potporu dali i članovima Odbora za pravosuđe, kojim će predsjedati Josip Kregar, koji je u Sabor ušao na listi Kukuriku koalicije. Potpredsjednica će biti Ana Lovrin, a članovi SDP-ovi Peđa Grbin, Vesna Fabijančić-Križanić, Ingrid Antičević Marinović, Nada Čavlović-Smiljanec i Igor Rađenović, HNS-ova Nada Turina-Đurić te HDZ-ovi Ivanka Roksandić, Davor Ivo Stier, Ante Kulušić, Ante Babić i Ilija Filipović.

Nakon izbora odbora, Šprem je zaključio konstituirajuću sjednicu, te za 16 sati sazvao 2.izvanrednu sjednicu.