VLADA ZA GENETSKI INŽENJERING

Vladajuća koalicija puca na GMO-u

20.10.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona koji je u suprotnosti s njenim vlastitim programom rada. Iako Hrvatska zabranjuje GMO, Vlada si želi uredbom osigurati mogućnost puštanja GMO-a u okoliš

Novi list otkriva da se radi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima što ga je Vlada raspravila 22. rujna i uputila u Sabor koji ga je uvrstio na dnevni red aktualne sjednice, ustvrdivši još da se radi o usklađivanju domaćeg zakonodavstva s europskim i uputivši ga u hitnu proceduru.

Naime, zakonom koji je izradilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi zabranjuje se uvođenje GMO-a u okoliš u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, ali se istodobno Vladi iznimno daje pravo da upravo to čini vlastitom uredbom. Nasuprot tome, program Vlade za mandat od 2009. do 2011. godine u ciljevima izrijekom navodi da će 'zaštititi prirodu od unosa genetski modificiranih organizama i proglasiti do 15 posto površine RH zaštićenim područjem'. Zabrana ispuštanja živih GM organizama u okoliš nešto je na čemu godinama inzistira HSS, važan partner HDZ-a u vladajućoj koaliciji.

'Ta mogućnost puštanja GMO-a u okoliš, i to Vladinom uredbom, nije jedini problematičan element zakona. Njime se uvodi koegzistencija genetski modificiranih usjeva i konvencionalnog i organskog uzgoja. To u praksi znači da bi polje do polja mogli biti GMO usjevi i organski uzgoj, što bi moglo imati ozbiljnih posljedica po biološku raznolikost', upozorava Jagoda Munić iz Zelene akcije, ujedno i članica Vijeća za GMO.

Zastupnica HSS-a Marijana Petir izjavila je da je u tijeku usuglašavanje koalicijskih partnera kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje za spomenuti zakon.

'Stajalište HSS-a o tom pitanju poznato je već desetak godina. Počeli smo razgovore s koalicijskim partnerima o tome kako pronaći model da se najbolje riješi ovo pitanje', rekla je Petir.

Predloženim zakonom nije zadovoljna ni saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy, ujedno i potpredsjednica Odbora za zaštitu okoliša.

'Zakon izgleda kao da su ga pisale multinacionalne kompanije, a ne Vlada Republike Hrvatske', kazala je Holy.

Čuđenje izaziva i žurba u zakonodavnoj proceduri. Naime, iako je Vlada uputila taj zakon u parlamentarnu proceduru, o njemu se još nije izjasnilo Vijeće za GMO, a to je Vladino tijelo. Nadalje, u zakonodavnoj proceduri prekršen je Zakon o zaštiti okoliša.

Taj zakon vrlo jasno propisuje minimalan rok od 30 dana za sudjelovanje javnosti u postupku izrade zakona i provedbenih propisa koji bi mogli imati utjecaj na okoliš. U slučaju predloženih izmjena i dopuna Zakona o GMO-u taj je prijedlog bio samo dva tjedna na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.