ZATVORENA SJEDNICA

Vlada Ustavnom sudu: Ukinite Zakon o ništetnosti!

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 15.03.2012 18:23
  • Objavljeno 15.03.2012 u 14:10
Orsat Miljenić

Orsat Miljenić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Iz priopćenja Vladina Ureda za odnose s javnošću o zatvorenom dijelu današnje Vladine sjednice doznaje se da je Vlada predložila donošenje odluke o utvrđivanju neustavnosti i ukidanju Zakona o ništetnosti

Naime, Vlada je Ustavnome sudu predložila da donese odluku kojom se utvrđuje neustavnost ovog Zakona te da se Zakon ukine u cjelini, priopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Vlada smatra da osporeni Zakon ne predstavlja nikakvu dodanu vrijednost u odnosu na važeće ugovore koji reguliraju međunarodnu pravnu pomoć u kaznenim stvarima u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a postojeći pravni okvir čini suvišnom primjenu odredbi osporenog zakona, ističe se u Vladinu priopćenju.

Jednako tako, Vlada smatra da osporeni Zakon predstavlja organski zakon, te je kao takav trebao biti donesen većinom svih glasova zastupnika sukladno odredbi članka 83. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske. Naime, saziv Hrvatskoga sabora iz 2008. imao je 153 zastupnika, što znači da većinu glasova svih zastupnika čini 77 glasova, a usvojen je sa 72 glasova za, pet suzdržanih i nula protiv, navodi se u priopćenju.

Vlada RH je također usvojila Nacrt prijedloga za podnošenje zahtjeva za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Upravnog suda Republike Hrvatske, broj: Us-7872/2011-4, od 21. rujna 2011., radi povrede Zakona o pravu na pristup informacijama.

Sukladno članku 78. Zakona o upravnim sporovima predlaže se Državnom odvjetništvu RH da podnese Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne odluke Upravnog suda RH.

Također, Vlada RH je na zatvorenom dijelu sjednice, dala očitovanje Ustavnom sudu RH o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH, članka 2. stavka 3. i članka 4. stavka 2. Zakona o Hrvatskom Crvenom križu. Vlada smatra neosnovanim izneseno pravno shvaćanje predlagatelja te predlaže Ustavnome sudu da ne prihvati ovaj Prijedlog. Cjelovita očitovanja Vlade o prethodne tri točke dnevnog reda bit će objavljena uz presude Ustavnog suda, zaključuje se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi