NEMA KORISTI OD LUKSUZA

Vlada ukinula porez na nakit, krzno, kožu reptila...

29.11.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Vladajući su danas ukinuli posebni porez na luksuzne proizvode jer smatraju da je ta mjera donosila premalo sredstava u proračun, a s druge strane zakočila je rad malih poduzetnika – zlatara, krznara, urara

Zakon o posebnom porezu na luksuzne proizvode donesen je 2010. godine, a odnosio se na dodatno oporezivanje nakita i srodnih proizvoda, satova, odjeće i obuće od krzna i od kože reptila, pirotehničkih proizvoda, oružja, bjelokosti, kornjačevine, koralja, sedefa itd. Ministar financija Slavko Linić taj je zakon danas ukinuo.

'Ne vidimo svrsishodnost ovog zakona, pogotovo nakon ulaska u EU. Sektori koji prodaju te proizvode trpjeli su negativne rezultate zbog ovog zakona. Prihodi u proračunu od posebnog poreza 2011. godine bili su 24 milijuna kuna, od čega se čak 20 milijuna odnosi na nakit i plemenite metale. Svi zlatari u Hrvatskoj imali su negativne efekte i pad prometa', rekao je Linić.

'To je simboličan prihod za proračun, a ulaskom u EU svi se ti proizvodi mogu po jeftinijoj cijeni kupovati u susjednim gradovima koji nisu tako daleko od Hrvatske. Tako ćemo mi izgubiti i ovaj porez, a i PDV, te stoga ukidamo ovaj zakon', rekao je Linić.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako zakon zvuči 'jako lijepo' već u samom svom nazivu, ali kaže da se njime nije ništa postiglo: 'Što si napravio? Oštetio si poduzetnike, a ništa nisi dobio. Možeš kupiti krzneni kaput u drugoj zemlji, ogrnuti ga preko sebe kad prelaziš granicu i to je to.'