racionalizacija na saboru

Ukida se čak 20 tijela državne uprave; smanjuje se i broj državnih dužnosnika, evo i za koliko

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2019 18:37
  • Objavljeno 10.04.2019 u 18:15
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o prijedlogu zakona o sustavu državne uprave kojim se, tvrde u Vladi, želi depolitizirati, profesionalizirati i racionalizirati državnu upravu, dok je za poslijepodne predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama

Novi zakon predviđa ukidanje 20 tijela državne uprave, odnosno smanjivanje ukupnog broja tijela državne uprave s 52 na 32. Stvaraju se i uvjeti za obavljanje prvostupanjskih poslova državne uprave na razini najbližoj građanima, povjeravanjem poslova državnih ureda županijama.

'Novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućavamo provedbu reformskih mjera Vlade - depolitizaciju državne uprave, decentralizaciju i digitalizaciju, i to digitalizacijom uredskog poslovanja', istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević.

Zakonski prijedlog propisuje i da će upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljati ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici.

  • +4
  • +1

Sjednica Sabora

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Na taj će se način, tvrdi ministar, smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i značajnu uštedu novca u državnom proračunu. Time se, smatra, provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja.

Prije rasprave o tom zakonu, zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o obvezama i pravima državnim dužnosnika kojim se predlaže da se kao dužnosnike utvrde glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik, a utvrđuje se i koeficijenti za obračun njihove plaće.

Na dnevnom redu u četvrtak je i potvrđivanje tri međunarodna sporazuma - s Marokom, Poljskom i Republikom Korejom, a za poslijepodne je predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!