TKO KASNI S ISPLATOM PLAĆA?

Vlada sutra objavljuje još jedan 'stup srama'!

14.07.2014 u 19:31

Bionic
Reading

U utorak se objavljuje još jedan stup srama. Nakon objave poreznih dužnika državi javna prozivka sprema se poduzetnicima koji kasne s isplatom plaća radnicima. Sindikati misle da ih to ipak neće spasiti, a oporba upozorava da stup srama znači da zakoni ne funkcioniraju u praksi, javlja RTL

Sutra ipak kreće objava onih koji radnicima duguju tri mjeseca za redom. Porezna raspolaže podacima da više od 55.000 radnika u Hrvatskoj nije dobilo dvije ili više plaća. Usprkos činjenici da je nesiplata plaća od prošle godine u Hrvatskoj kazneno djelo. Sindikati zato ne vjeruju u stup srama, javlja RTL.

'Bojim se da neće ništa pozitivno donijeti kao što nije ništa pozitivno donijelo ni objavljivanje liste onih poslodavaca koji ne uplaćuju državi doprinose. Dakle, u Hrvatskoj još uvijek ne postoji kultura poštivanja zakona', kaže predsjednik SSSH Mladen Novosel.

U Hrvatskoj postoji desetak tisuća tvrtki sa samo jednim zaposlenikom koje godinama ne isplaćuju plaće. Objava nove liste srama trebala bi biti i temelj za nove kontrole inspektorima rada.

Poslodavci kažu da stup srama nije prikladno ime za listu.

'Treba tu razlikovati one koji ne isplaćuju plaće jer nemaju novaca i one koji imaju novac i ne isplaćuju plaće. Prije nego se napravi takva analiza teško je nekog optuživati da je radio nezakonito', smatra Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Oporba, kao i sindikati, tvrdi da novi stup srama neće pomoći.

'To je jedan dokaz neefikasnosti i nemoći ove vlade. Da funkcionira pravna država, onda tog popisa ne bi trebalo biti. Ako imate zakon, a sada objavljujete listu, znači da niste postigli ono što ste željeli', poručuje HDZ-ov Ivan Šuker.

Listu će sutra tijekom dana objaviti Ministarstvo rada.