suzbijanje nasilja nad ženama

Vlada se zalaže za jačanje spolnog odgoja: 'Ključno je posvetiti se problemu rodnih stereotipa na svim razinama obrazovanja'

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 11.10.2022 10:26
  • Objavljeno 11.10.2022 u 10:11
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Plenkovićev se tim u EU zalaže za "jačanje spolnog odgoja i eliminiranje rodnih stereotipa", dok u Hrvatskoj zaziru od ove teme i izbjegavaju javne rasprave o seksualnoj edukacij, piše u utorak Jutarnji list

Iako se u Hrvatskoj vode ostrašćene ideološke rasprave oko spolnog odgoja i ne postoji društveni konsenzus da je on u školama doista potreban, a pogotovo ne kakav, kao preventivno "oružje" borbe protiv nasilja nad ženama, Vlada je zauzela napredan stav oko Prijedloga direktive Europskog parlamenta i Vijeća Europe o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

U Stajalištu RH o tom dokumentu stoji: "Vezano uz područje obrazovanja smatramo pozitivnim što se Prijedlogom direktive poziva na jačanje spolnog odgoja i eliminiranje rodnih stereotipa, te predlažemo da se u okviru točke 59. Preambule stajalište o tome da je ključno posvetiti se problemu rodnih stereotipa u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju prošiti i na druge obrazovne razine".

Dakle, ne samo da je spolni odgoj u školama nužan za prevladavanje rodnih stereotipa nego ga, prema stajalištu Vlade Andreja Plenkovića, treba širiti i na druge razine. Takav je stav zauzela Vlada, smatrajući da je edukacija ključna da bi se poboljšao položaj žena, djevojaka i djevojčica.

Dapače, kao jednu od načelnih kritika koju će Hrvatska poslati u Vijeće Europe je da "direktiva ne prepoznaje u dovoljnoj mjeri edukaciju kao ključni mehanizam preventivnog suzbijanja nasilja, a potpuno je izostavljen mehanizam rane prevencije odnosno ustrojavanje stručnih službi izvan sustava pravosuđa koje bi stručno i terapijski mogle raditi s obiteljima u problemima prije eskalacije nasilja".

Prijedlog direktive trenutno čeka zeleno svjetlo pred saborskim Odborom za europske poslove, potvrdio je predsjednik Domagoj Hajduković, napominjući da su Stajalište poslali u tri matična odbora, dobili su jednoglasnu potporu Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za obitelj, mlade i sport te čekaju zaključak onog za pravosuđe, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.

  • +8
  • +5

Plenković u Gaženici

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!