AMANDMAN DONEKLE PROŠAO

Vlada se smilovala i nešto novaca prebacila za znanost

21.03.2016 u 10:56

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske održala je jutros telefonsku sjednicu na kojoj je dala prethodnu suglasnost predstavniku Vlade Republike Hrvatske za djelomično prihvaćanje amandmana klubova zastupnika Hrvatskoga sabora na Prijedlog državnog proračuna

Na dnevnom redu Sabora izglasavanje je državnog proračuna za ovu godinu, a na prijedlog Oreškovićeve vlade podnesena su 94 amandmana na prijedlog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcije za 2017. i 2018. godinu.

Prihvaćeni će biti amandmani prema tablici i po rednom broju kako je pripremila Stručna služba Hrvatskoga sabora, a među njima su Klub zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Blok umirovljenika zajedno i nezavisna zastupnica Gordana Rusak, Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u iznosu od 7.850.000 kuna za 2016. godinu. Amandman se djelomično prihvaća, javljeno je iz Vlade.

Kako je tportal izvijestio u petak, Most i HSLS su amandmanom tražili da se poveća proračunski iznos za Hrvatsku zakladu za znanost i to s 80,6 na 95,5 milijuna kuna. Ta sredstva našla bi se u stavci namijenjenoj političkim strankama. 'Političke stranke mogu djelovati i s tako umanjenim sredstvima', pojašnjeno je u amandmanu, u kojem se navodi i kako bi nakon toga išla izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Taj amandman Vlada je odbila, potvrdio je novinarima u Saboru Mostov Ivan Kovačić, no u međuvremenu on je ipak, istina polovično, prihvaćen.