IZA ZATVORENIH VRATA

Vlada razriješila Mladinea dužnosti direktora

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2010 18:13
  • Objavljeno 03.12.2010 u 17:15
Vinko Mladineo

Vinko Mladineo

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na prijedlog Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Vlada Republike Hrvatske na zatvorenom dijelu današnje sjednice razriješila je Vinka Mladinea dužnosti direktora te imenovala Zlatka Ivaniša vršiteljem dužnosti direktora tog Fonda

Zadužen je Upravni odbor tog Fonda da sukladno zakonskim propisima i Statutu raspiše javni natječaj za imenovanje novog direktora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću vlade RH.

Vinko Mladineo uhićen je 22. studenoga zbog sumnje da je s tvrtkom 'Fimi media' Nevenke Jurak zaključivao ugovore kojima se izvlačio novac iz javnih poduzeća i ministarstava.

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice, Vlada je donijela i Strategiju institucionalnog razvoja i izgradnje kapaciteta za upravljanje europskim fondovima. Ciljevi Strategije su odrediti načine kojima organizacije namjeravaju nastaviti s razvojem, s obzirom na uspostavu primjerenog institucionalnog ustrojstva za strukturne fondove i Kohezijski fond, koordinirati aktivnosti razvoja kapaciteta za strukturne fondove i Kohezijski fond s ciljem osiguranja kapaciteta i sposobnosti da bi se povećala učinkovitost upravljanja EU fondovima te osigurati održivost sustava strukturnih fondova i Kohezijskog fonda uspostavom odgovarajuće politike zadržavanja ljudskih potencijala, daljnjim razvojem sustava napredovanja i uvođenjem sustava plaća koji će privući i zadržati visokokvalificirane zaposlenike.

Dana je suglasnost Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2011. godini, u ukupnom iznosu do 7.753.000 kuna, za nabavu inozemnih časopisa u elektroničkom obliku Elsevier, Science Direct i baze podataka Scopus.

Vlada je dala suglasnost Gradu Krapini za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, u iznosu od 1.500.000 kuna, za otkup zemljišta za izgradnju produžetka ulice Frana Galovića u Krapini, te za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta i javnih površina na području Grada Krapine.

Također, dana je suglasnost Općini Cerna za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, u iznosu od 2.500.000 kuna, za financiranje kapitalnih projekata.

VLADA BLAGOSLOVILA ZADUŽENJE GRADA ZAGREBA

Gradu Zagrebu dana je suglasnost kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb, za zaduženje u iznosu od 150.000.000 kuna.

Sredstva će se koristiti za realizaciju kapitalnih ulaganja u izgradnju prometnica u Gradu Zagrebu na temelju Programa radova u djelatnosti gospodarenja vodama, prometa i komunalnog gospodarstva i za izgradnju objekata iz Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti u Gradu Zagrebu u 2010. godini.

Općini Medulin dana je suglasnost za zaduženje kod Istarske kreditne banke Umag d.d. u iznosu od 11.640.000 kuna, a sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje vrtića u Medulinu, kružnog toka i prometnice oko vrtića te za nabavu opreme za navedeni vrtić.

Dopunjena je Odluka o davanju suglasnosti Gradu Novom Marofu za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Zagreb. Grad Novi Marof po dobivenoj suglasnosti Vlade RH na javnom natječaju za izvođača radova izgradnje Kulturnog centra s gradskom knjižnicom u Novom Marofu postigao je ukupnu cijenu radova povoljniju od prvotno planirane pa je zatražena prenamjena za navedeni iznos. Neiskorišteni dio kredita koristio bi se za financiranje novih investicija planiranih Proračunom Grada Novog Marofa za 2010. godinu. U točki 1. stavku 2. briše se točka iza posljednje riječi 'godine' i dodaju riječi: 'i financiranje kapitalnih projekata planiranih u Proračunu Grada Novog Marofa za 2010. godinu u skladu s Odlukom Gradskog vijeća Grada Novog Marofa i prenamjeni dijela kredita od 13. studenog 2010. godine'.

Također, donesena je Odluka o imenovanju izaslanstva Republike Hrvatske za sudjelovanje na 16. konferenciji sastanka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime i 6. konferenciji stranaka Kyotskog protokola.

Vlada je prihvatila i Nacrt plana upravljanja vodnim područjima kao podlogu za izradu Plana upravljanja vodnim područjima. Okvirna direktiva o vodama, jedna je od najznačajnijih direktiva prave stečevine EU. Prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju potrebno je donošenje spomenutog Plana. Uslijedit će javna rasprava o predmetnom dokumentu sa svim dionicama voda u trajanju od šest mjeseci, a potom izrada konačnoga Nacrta plana upravljanja vodnim područjima.

Prihvaćeno je Izvješće o provedbi Zaključka Vlade Republike Hrvatske, o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja mandarina, jabuka I. klase i jabuka za industrijsku preradu, berba 2009. godine.

Vlada je upoznata sa Zaključkom u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva naprednog obrazovanja i tehnologije Provincije Alberta o suradnji u područjima obrazovanja, znanosti i tehnologije. Naime, obje zemlje svjesne su važnosti obrazovanja, znanosti i tehnologije u razvoju uspješnih nacionalnih gospodarstava i društava te potaknute željom za uspostavljanjem i učvršćivanjem suradnje u tim područjima potpisale su navedeni Memorandum 9. studenog 2010. godine u Edmontonu. Također, takva je suradnja dragocjen instrument učvršćenja međusobnog razumijevanja između dviju zemalja.

HRVATSKI KANADER POMAŽE IZRAELU

Vlada je još jednu zatvorenu sjednicu održala i jutros, na kojoj je uz prethodnu suglasnost predsjednika Ive Josipovića, donesena Odluka o upućivanju jednog zrakoplova Canadair i sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH, u Državu Izrael radi pružanja humanitarne pomoći.

Radi gašenja požara u Državu Izrael upućuje se jedan zrakoplov Canadair CL415 866, s pripadnicima Oružanih snaga RH, koji čine dvije posade od osam pripadnika OSRH.

Odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH u Državu Izrael radi pružanja humanitarne pomoći, na temelju odluke Vlade RH, donijet će Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH.

Također, Vlada je upoznata i sa Zaključkom u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Uprave Sveučilišta Alberta u Kanadi. Ovim Memorandumom ugovara se program suradnje između navedene dvije institucije temeljem kojeg se omogućava uspostavljanje godišnje znanstveno-istraživačke stipendije za mlade hrvatske doktorande na Wirth institutu za austrijske i srednjoeuropske studije Sveučilišta Alberta.

Donesena je Odluka o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Nadbiskupije Zagreb, Caritasu Župe sv. Antuna Padavonskog, za potrebe prehrane najsiromašnijih građana i osoba koje koriste organizirani način prehrane putem pučkih kuhinja biskupskog Catitasa, Crvenog križa i Merhameta. Humanitarnu pomoć u hrani koristit će oko 60.000 stanovnika socijalno najugroženijih slojeva društva te će ista biti raspoređena na 10 lokacija.

Povodom Božićnih blagdana, Hrvatskom Caritasu odobren je iznos od 250.000 kuna za potporu akciji 'Za 1000 radosti'.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 85. godine rada i djelovanja Hrvatskog lovačkog saveza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi