PROBRANE TEME

Plenković o Karadžiću i Jeleni Veljači, o aktualnim aferama ministara Žalac i Marića potpuni muk

21.03.2019 u 06:04

Bionic
Reading

U jeku rasprava oko luksuznog automobila parkiranog u dvorištu ministrice, održana je sjednica Vlade. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković, koji je komentirao tek presudu Radovanu Karadžiću, sastanak s inicijativom #spasime i temu Uljanika. O aktualnim aferama premijer nije rekao niti riječi

Plenković se prvo osvrnuo na presudu Radovana Karadžiću. 'Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Karadžića za neke od najgorih zločina nakon 2. svjetskog rata pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i obiteljima žrtava', kazao je Plenković. Izrazio je žaljenje što genocid nije utvrđen i u drugim općinama iz optužnice.

Osvrnuo se i na sastanak s inacijativom #spasime. 'Mi podržavamo tu inicijativu. Zajednički smo dogovorili ubrzanu dinamiku poduzimanja niza mjera koje će omogućiit i prevenciju, oštrije kažnjavanje počinitelja', kazao je Plenković.

Komentirao je i pitanje Uljanika. 'Razmatramo sve scenarije i sve opcije u razgovoru s ministarstvima, upravom i novim strateškim partnerom. Nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje odluke koja se treba donijeti', kazao je Plenković, nadodavši da su uzeli još vremena za dodatne konzultacije s Europskom komisijom, s obzirom na državne potpore.

'Vodimo računa o toj grani gospodarstva, ali i ukupnim efektima na politiku fiskalne konsolidacije te reprekusije na radnike i regionalni aspekt ove teme', rekao je Plenković.

Vlada je u raspravu u Sabor proslijedila Zakon o vodnim uslugama, Zakon o vodama te Zakon o financiranju vodnog gospodarstva. 'Izmjenama Zakona o vodnim uslugama stvaraju se pretpostavke za integraciju 190 postojećih isporučitelja vodnih usluga u jedinstvene vodne isporučitelje, a s ciljem postizanja učinkovitog poslovanja. Stvaramo pretpostavke za integraciju oko 200 malih lokalnih vodovoda', kazao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Uz to, dodao je, stvaraju se pretpostavke za ujednačenje cijene vode.

Vlada je na sjednici podržala i Zakon o nestalim osobama u domovinskom ratu. 'Hrvatska još uvijek traga za 1903 neriješena slučaja nestalih osoba. Nemamo reguliran postupak njihovog traženja kao što nisu regulirane ni nadležnosti u postupku traženja nestalih osoba', kazao je ministar branitelja Tomo Medved.

  • +14
148. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL