rekacija banskih dvora

Vlada pozdravila presudu Karadžiću, ali žali što genocid nije utvrđen i za druge općine u BiH

20.03.2019 u 18:14

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske pozdravlja presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna zatvora. Žalbeno vijeće ocijenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora.

'Ovom je presudom Radovan Karadžić sada i pravomoćno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudjelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima', stoji u priopćenju Vlade.

Ovo je, kaću u Vladi, još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovječnosti. 

'Stoga izražavamo žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića i za počinjenje genocida u ostalim općinama BiH, osim Srebrenice, za koje smatramo da su neodvojiv element njegove zločinačke politike. Pored toga, na temelju dokaznog materijala te drugih presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, vjerujemo da je u žalbenom postupku sudjelovanje Radovana Karadžića u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vodstvom Slobodana Miloševića', poručuju iz Vlade.