pisali premijeru

Sindikati tvrde: Vlada prekršila zakon povećanjem kvota za strane radnike

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2019 15:40
  • Objavljeno 19.06.2019 u 15:38
Predsjednik SSSH Mladen Novosel

Predsjednik SSSH Mladen Novosel

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nakon što je Vlada u srijedu povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca, Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu ističe da je ta odluka donesena bez savjetovanja sa sindikatima, što je neprihvatljivo i protivno zakonu

Povećanjem kvote za strane radnike, bez konzultiranja socijalnih partnera i nekoliko drugih institucija, prekršen je Zakon o strancima, ističe SSSH u otvorenom pismu nakon što je Vlada povećala za dvije tisuće radnika kvotu za turizam i ugostiteljstvo te za tisuću radnika za građevinarstvo.

'Nejasno je i nevjerojatno kako i zašto Vlada misli da ovo nije pitanje o kojem je potrebno konzultirati i sindikate koji dobro poznaju stanje u sektoru', pitaju se u sindikatu.

Premijera podsjećaju da razgovor o kvotama nije tu samo zbog servisiranja poslodavaca i gospodarskog rasta, te da su radnici Hrvatsku napustili zbog malih plaća i loših uvjeta rada.

Vladi zamjeraju da ne vodi uravnoteženu politiku tržišta rada, da radne migracije ne kontrolira kroz progresivan i adekvatan rast plaća putem kolektivnog pregovaranja, a potreban uvoz radne snage ne planira sustavno i proaktivno.

SSSH smatra da sustav uvoza radne snage mora biti apsolutno komplementaran zapošljavanju i aktiviranju domaću radne snage, pri čemu je potrebno evaluirati rad Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao i adekvatnost rasta bruto plaća (ne temeljem poreznih olakšica) i uvjeta rada u Hrvatskoj.

Ovo posljednje ključno je ne samo za aktiviranje i zadržavanje hrvatskih radnika, nego i za privlačenje stranih u zanimanjima u kojima je to potrebno. Smatramo da takav sustav mora biti transparentan, ograničen te da mora biti jasno da stranom radniku pruža jednaku zaštitu i uvjete kao i domaćem. Trenutni sustav, u kojem ne postoji ni državni nadzor proširenih kolektivnih ugovora i to baš u sektorima graditeljstva i turizma, sigurno ne pruža garancije da se prava u Hrvatskoj štite, pa tako ni da neće doći i do eksploatacije stranih radnika i cementiranja radnih uvjeta za sve, ističe se u priopćenju.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel poziva Vladu da se što prije pozabavi ovim pitanjem i da u sustav nadzora uključi sindikate.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!