NITI JEDAN ZAMJENIK

Vlada po kratkom postupku smijenila šeficu Porezne, a to je bio samo početak

17.02.2016 u 14:41

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenom dijelu četvrte sjednice raspravljala o kadrovskim pitanjima. Tako je razriješila dužnosti pomoćnicu ministra financija i ravnateljicu Porezne uprave Jasnu Kropf i za pomoćnika ministra financija i ravnatelja Porezne uprave imenovala Zdravka Zrinušića. Za pomoćnika ministra financija imenovala je Zvonka Šakića, a za pomoćnicu ministra i glavnu državnu rizničarku te nacionalnu dužnosnicu za ovjeravanje imenovala Ivanu Jakir Bajo. Istodobno je imenovano 28 pomoćnika, ali niti jedan zamjenik ministra

Vlada je razriješila pomoćnicu ministrice rada i mirovinskog sustava Mirjanu Rađenović i pomoćnicima ministrice imenovala Marija Bebića i Marinka Papugu.

Razriješen je dosadašnji zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz, a pomoćnicima ministra imenovani su Tomislav Jurendić, Davor Huška, Marija Vučković i Dragan Jelić.

Dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i prirode Vlada je razriješila Nenada Strizrepa.

Vlada je imenovala pomoćnicima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranku Fržop, Alena Gereka, Juru Šarića, Marija Madunića i Alena Gospočića.

Razriješeni su dosadašnji pomoćnici ministra obrane Zoran Drča i Sunčana Vukelić, a pomoćnicima su imenovani Nikola Brzica, Zoran Piličić i Zdravko Jakop.

Vlada je razriješila pomoćnicu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tanju Djaković te na osobni zahtjev Ružicu Beljo Lučić, a pomoćnicima imenovala Stipu Mamića i Krešu Zadru.

Pomoćnicima ministra zdravlja Vlada je imenovala Ružicu Palić Kramarić i Veru Katalinić Janković, a Ivu Milatića razriješila i ponovno imenovala na dužnost pomoćnika ministra gospodarstva.

Razriješeni su dosadašnji pomoćnici ministra gospodarstva Ismar Avdagić, Filko Cezner i Senada Dürrigl, a pomoćnicima ministra gospodarstva imenovani su Damir Juzbašić, Boris Hajduković i Gordana Brcković.

Razriješen je zamjenik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir te dosadašnji pomoćnici ministra Borka Bobovec, Danijel Meštrić i Davorin Oršanić. Pomoćnicima ministra Vlada je imenovala Danijela Žambokija i Igora Čižmeka.

Maju Vučinić Knežević Vlada je imenovala pomoćnicom ministrice socijalne politike i mladih, a Roberta Pendea Vlada je razriješila, a potom ponovno imenovala pomoćnikom ministra turizma.

Razriješen je i dosadašnji pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, a pomoćnicom ministra imenovana Snježana Brzica.

Vlada je razriješila pomoćnice ministra poduzetništva i obrta Nadicu Žužak i Dijanu Bezjak, a novim je pomoćnicima imenovala Anu Mandac i Marija Antonića.

Vlada je, također, razriješila dužnosti zamjenicu ministra pravosuđa Sandru Artuković Kunšt, a na osobni zahtjev razriješila je i pomoćnicu ministra poljoprivrede Zrinku Starešinić.

S danom 22. veljače 2016. godine Vlada je, zbog isteka mandata, razriješila dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Antu Nazora i ponovno ga imenovala na tu dužnost s danom 23. veljače 2016. godine, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

Na osobni je zahtjev Vlada razriješila člana Upravnog vijeća Agencije za investicije i konkurentnost Tomislava Pokaza, koji se imenuje kao predstavnik tijela državne uprave nadležnog za gospodarstvo.

Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o razrješenju člana Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Zdeslava Matića s danom 11. veljače 2016. godine, na osobni zahtjev, radi odlaska na novu dužnost, te ga uputila u Hrvatski sabor na donošenje.

Razriješen je dosadašnji sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Vinkovci Dubravko Korenika te je imenovan vršitelj dužnosti sanacijskog upravitelja bolnice Krunoslav Šporčić.

Razriješeni su dosadašnji predsjednik Branko Grčić i članica Upravnog vijeća Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Helga Bubanović Devčić, a imenovani su predsjednik po položaju Tomislav Tolušić i novi član Upravnog vijeća Juraj Ivanković, navodi se u priopćenju Vlade, nakon završetka zatvorenog dijela sjednice.

Utvrđena su i stajališta za sastanak Europskog vijeća 18. i 19. veljače 2015. godine te donesen Zaključak u vezi s Nacrtom odluke šefova država ili vlada koji se sastaju u okviru Europskog vijeća u vezi s novim rješenjem za Ujedinjenu Kraljevinu unutar Europske unije. Također, utvrđeno je stajalište za sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) koji će se održati 24. veljače 2016. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samog sastanka.

Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU-a, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnom sudu u Zagrebu u upravnom sporu zbog razrješenja dužnosti člana Službeničkog suda u Zagrebu te je dala ovlast za zastupanje u tom postupku Slobodanu Ljubišiću, voditelju službe u Ministarstvu uprave.

Također, dana je suglasnost predstavniku Republike Hrvatske u Odboru za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ iz Aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije za prihvaćanje prijedloga o sudjelovanju Republike Hrvatske u formiranju iznosa za Republiku Makedoniju u okviru raspodjele imovine bivše SFRJ.