SABOR O SUKOBU INTERESA

'Vlada ovim zakonom Sabor pretvara u prčiju!'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 10.02.2011 17:44
  • Objavljeno 10.02.2011 u 15:07
Emil Tomljanović (HDZ) i Damir Kajin (IDS)

Emil Tomljanović (HDZ) i Damir Kajin (IDS)

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Sabor je nakon sukoba predsjednika Sabora Luke Bebića i potpredsjednika Vladimira Šeksa nastavio s raspravom o novom prijedlogu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Prema njemu bi se Povjerenstvo za sukob interesa profesionaliziralo, a svi državni dužnosnici mu moraju uz imovinske kartice priložiti i bankovne račune

Zakon je predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i rekao da zakon ima preventivnu funkciju 'da se ne sukobe privatni i javni interesi' te da se on samo s državnih dužnosnika širi i na predsjednike uprava tvrtki koji su u većinskom državnom vlasništvu.

'Dužnosnik mora biti potpuno posvećen svom poslu', rekao je Bošnjaković i rekao da će se novim zakonom bolje kontrolirati imovinske kartice, koliko tko posjeduje pokretnina i nekretnina: 'Velika novina jest da dužnosnici moraju dozvoliti da im se mogu provjeriti bankovni računi, da se vidi imaju li ušteđevinu itd. Velika novina je i depolitizacija i profesionalizacija Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, da ima pet članova i da budu profesionalci sa stručnom službom.'

Kao sankcije za nepoštivanje zakona uvodi se opomena, uskrata plaće i objava da je netko prekršio zakon te tada i poziv da ga se razriješi ili da podnese ostavku.

IDS-ov Damir Kajin ne može shvatiti da ovaj zakon predlažu ljudi koji su posljednjih sedam godina u Vladi: 'Ako je ovakav zakon uvjet EU-a, neka nam kažu gdje egzistira ovakav zakon u EU-u. Čuo sam da je zakon prepisan od Bugara i Rumunja, ako je tako, kakav je dojam europskih država o nama? Ovaj parlament se ovakvim zakonom pretvara u prčiju!'

Kajin smatra da se ovim zakonom 'prepušta moć Vladi, nevladinim udrugama, kapitalu i spinovima'. 'Hrvatska je što se sukoba interesa tiče tu gdje je, pokradena ona ili ne. Pustimo na stranu bankarsku tajnu, neće mi to teško pasti, ali tko će provjeravati novac u inozemstvu koji je iznesen, i to je izneseno oko jedne milijarde eura?' zapitao je Kajin kolege u Saboru i nastavio:

'Ovu državu nisu pokrali zastupnici, izvršna vlast jest, a Sabor je usvajao po diktatu naručene zakone koje su pogodovale kompanijama za njihov monopol. Nisu svi u politici lopovi!' Kajin se zapitao hoće li članovi tog povjerenstva, koje je nazvao 'parapovjerenstvo', imati različite pozicije prema oporbi i Vladi?

Za riječ se javio i šef SDP-a Zoran Milanović i rekao da se slaže gotovo sa svime što je rekao Kajin i dodao da tim zakonom 'Hrvatska postaje manja i slabija država'.

'Mi ne možemo dopustiti da jedno moćno i parapravosudno tijelo bude uvjet za ulazak u EU. To tijelo bira parlamentarna većina i ovo je trebalo napraviti puno ranije, mjesecima ranije, ako ne i sedam godina prije. Opozicija mora biti glasnija i arogantnija ako hoćete u tom tijelu!' rekao je Milanović i rekao da može biti dogovor da se to tijelo bira dvotrećinskom većinom. Kaže da ni to ne bi bilo dobro, ali da ispod toga ne mogu ići.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!