telefonska sjednica

Vlada odlučila: Evakuiranima iz Sudana privremeno se ustupaju državne nekretnine

12.05.2023 u 16:05

Bionic
Reading

Vlada je održalatelefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o pružanju pomoći u prihvatu i smještaju državljana Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji evakuiranih iz Republike Sudana, priopćili su iz Banskih dvora

Nakon izbijanja ratnih sukoba u Republici Sudanu u travnju 2023. nekolicina hrvatskih državljana obratila se službi vanjskih poslova sa zamolbom za evakuacijom odnosno pružanjem konzularne pomoći pri izlasku iz Republike Sudana i dolasku u Republiku Hrvatsku. Zamolba za pomoć obuhvaća i članove njihovih obitelji od kojih neki imaju samo sudansko državljanstvo, priopćili su iz Vlade.

Kako se radi o hrvatskim obiteljima koje u Republici Hrvatskoj ne posjeduju nekretninu niti članove obitelji kod kojih bi se mogli smjestiti pojavila se potreba za osiguranjem smještajnih kapaciteta za evakuirane obitelji.

'Zadužuju se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja za realizaciju prihvata, osiguranje smještaja, materijalnih i drugih prava državljana Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji evakuiranih iz Republike Sudan u Republiku Hrvatsku', stoji u priopćenju.

Državljanima Republike Hrvatske i članovima njihovih obitelji evakuiranih iz Republike Sudana ustupiti će se na korištenje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske. Navedene nekretnine ustupaju se na korištenje privremeno odnosno dok evakuirani hrvatski državljani i članovi njihovih obitelji ne budu u mogućnosti financirati se iz vlastitih izvora prihoda, a najduže na rok od godinu dana.