sjednica vlade

Plenković o izvještaju Europske komisije: Mirovinska reforma je pohvaljena, ovo je znak da idemo u dobrom smjeru

06.06.2019 u 06:56

Bionic
Reading

Posjet predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera obilježit će tjedan u Vladi. Na njegov posjet na početku sjednice Vlade osvrnuo se i premijer Andrej Plenković, a bio je zadovoljan i zbog izvještaja Europske komisije o Hrvatskoj

Plenković je uvodno komentirao i izvješće Europske komisije o Hrvatskoj. 'Možemo biti zadovoljni onim što su rekli. Važno je da su primijetili napredak u provođenju strukturnih reformi i da je EK prije nekoliko mjeseci rekla da smo izašli iz procedure prekomjernog deficita. Sve tri preporuke praktički pokazuju da većina reformskih napora ide u dobrom smjeru. Prva se odnosi na proračunski nadzor, druga na smanjenje teritorijalne rascjepkanosti uprave, treći je provedba sustava obrazovanja. Moramo raditi sa socijalnim partnerima i vidjeti kako pronaći novi balans sustava plaća javnih službi. Moramo poraditi na korporativnom upravljanju poduzećima, moramo zadati dodatni cilj kompanijama u državnom vlasništvu', kazao je Plenković.

Reformski napor koji radi Vlada je prepoznat, dodao je. 'EK je i mirovinsku reformu ocijenio pozitivno. To javnost mora znati i imati na umu. Mi radimo za boljitak umirovljenika', poručio je.

Plenković je podsjetio i na 25 godina kune te se osvrnuo na uvođenje eura. 'Najbrže smanjujemo javni dug od svih zemalja Europske unije. Plan je da do 2020. dođemo na 62 posto udjela u BDP-u', kazao je.

Najavio je i posjet predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji večeras dolazi u Dubrovnik, a u petak će biti u Zagrebu i sastati se s premijerom Plenkovićem.

Na izvještaj Europske komisije osvrnuo se i ministar financija Zdravko Marić predstavljajući Strategiju upravljanja javnim dugom. 'Nakon 2017. i 2018., kada smo ostvarili proračunske viškove, to su dva ključna rezultata da je u tri godine udio javnog duga smanjen za gotovo 10 posto. U samom vrhu smo u smislu te dinamike', rekao je Marić.

Dodao je da je premija rizika smanjena za 200 baznih poena, što znači da su kamate manje za dva posto. 'Plastično govoreći, smanjenje premije rizika s 12 na devet milijardi. To znači jedan Pelješki most. To su rezultati odgovorne politike koju vodimo zadnjih nekoliko godina', nadodao je premijer Plenković.

Što se tiče točaka dnevnog reda, Vlada je u Sabor poslala Zakon o pomilovanju koji donosi rješenje za prije nekoliko godina ukinutu Komisiju za pomilovanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

'Predlaže se oformiti povjerenstvo koje će pravno biti u Ministarstvu pravosuđa. Predsjedao bi mu ministar pravosuđa, a imalo bi još šest članova iz redova uglednika i pravnih stručnjaka. Povjerenstvo bi davalo mišljenje i dostavljalo ga predsjednici na konačnu odluku, što je njezina ustavna ovlast', kazao je državni tajnik Juro Martinović.

  • +8
Redovita sjednica Vlade u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL