MINISTARSKI BOJKOT PREDSJEDNIKA

'Vlada je opalila pljusku Josipoviću, ali nitko ne zna zašto'

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 04.10.2012 08:54
  • Objavljeno 04.10.2012 u 08:54
Milanović Josipović

Milanović Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Napetost na relaciji Pantovčak - Banski dvori sve je jasnija premda je predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović očito pokušavaju prikriti. Nakon tenzija oko Milorada Pupovca, sporazuma Tuđman - Izetbegović i dugotrajnih pregovora oko novog šefa tajnih službi, sada ministri znakovito odbijaju poziv na Josipovićevo Vijeće za socijalnu pravednost te na njega šalju svoje zamjenike

Već gotovo mjesec dana poznato je da predsjednik Ivo Josipović u petak (sutra) na Pantovčaku organizira Vijeće za socijalnu pravednost posvećen problemima pripadnika srpske nacionalne manjine. Na skup su, prema informacijama Novog lista, pozvani ministri regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić te rada i mirovinske politike Mirando Mrsićno oni na taj događaj šalju svoje pomoćnike. Grčić je objasnio da ima druge, već dogovorene poslove, a u Mrsićevom ministarstvu kažu da je Josipović trebao zvati neka druga ministarstva, jer se njihovo ne bavi povratkom izbjeglica.

Globus piše da je pozvan i ministar uprave Arsen Bauk, ali da čak i on u svoje ime šalje svog pomoćnika Borisa Miloševića koji je, inače, do 2011. bio pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću. 

Poziv je stigao i u SNV, ali se na njega neće odazvati predsjednik vijeća Milorad Pupovac koji u Ured predsjednika šalje svoga potpredsjednika Aleksandra Miloševića. Pupovac se nije osvrtao na svoj nedavni sukob s Josipovićem te kaže da poziv ionako nije stigao na njegovo ime: 'Odazvat ćemo se jer poštujemo instituciju predsjednika, iako nismo bili uključeni u pripreme skupa. Milošević zna sve o temi o kojoj će se razgovarati, a mi ćemo i dalje tijesno surađivati s Vladom u čijoj je ona nadležnosti', naglašava Pupovac. Na skupu će zato biti i šef Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula kojeg je predsjednik zvao u Knin na obljetnicu Oluje

Ovakav odnos prema predsjednikovoj inicijativi vrlo neobičnim smatraju politolozi Jaroslav Pecnik i Davor Gjenero, ali ni sami još ne vide pravi uzrok u sve jačim napetostima u odnosu Vlade i Pantovčaka.

'Ovo je Vladina pljuska Josipoviću! Ako ministri nemaju vremena za razgovor o srpskoj nacionalnoj manjini u Uredu predsjednika, ako ih već ne zanima Josipovićeva nova socijalna pravednost, onda bi im trebala biti važna srpska manjina koja je najveća i najvažnija te sa sobom nosi niz otvorenih pitanja poput povratka izbjeglica, obeštećenja, stanova...', rekao je Jaroslav Pecnik i upozorio da će ministarski bojkot zasigurno odjeknuti i do Bruxsellesa.

'Europska unija će u svom izvješću sigurno upozoriti na problem manjina, a ova situacija sigurno neće proteći bez zapažanja šefa Delegacije EU u Hrvatskoj Paula Vandorenajer ministri ovime jasno poručuju da ih baš briga za predsjednika i za tu temu', ističe Pecnik koji pak nema odgovora na pitanje koji je motiv očitih tenzija.

Motiv ne vidi ni Davor Gjenero, ali ne može pobjeći od dojma da se sve više zatežu odnosi Vlade i Predsjednika: 'Nadam se ipak da je to pogrešna procjena, jer im nije pametno stvarati tenzije; te dvije institucije zapravo uopće ne vode drukčije politike. Mislim da je sazivanjem ove sjednice Josipović pokazao da je sukob s Pupovcem ovoga ljeta bio ozbiljan i da je imao povoda za njega.' 

'Josipović samo nastavlja akciju uključivanja srpske nacionalne zajednice nasuprot Pupovčevog koncepta', nastavio je Gjenero i kazao da 'Josipović promovira alternativni tip organizacije čime očito uvjetuje distancu Grčića, Mrsića i Bauka. Ako je stvarno tako, Vlada čini ozbiljnu grešku.' 

Gjeneru se čini da se Milanović počeo bojati činjenice da njegov rejting pada dok je rejting Ive Josipovića, kaže, stabilan. 'Josipović blago otvara kanale prema šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku i ponudio se kao osoba za uspostavljanje konsenzusa između dvije stranačke opcije, ali to je odbijeno. Predsjednik je doživljen potpuno autonomno od stranke (SDP) i Vlada se boji rasta Predsjednikova utjecaja.'

Neslužbeni izvori iz Vlade nam pak tvrde da izostanak ministara nije nikakav bojkot te da su svoje ovlasti u ovom slučaju delegirali na pomoćnike čiji je svakodnevni posao tematski vezani uz zadanu temu sastanka - problemi srpske manjine.

Tenzije između Josipovića i Milanovića su suptilne, moglo bi se reći i hladnoratovske, no toliko dugo traju da zaista postaju sve očitije. Dok je predsjednik pustio Milanovića da se sam koprca u kritikama oko sporazuma Tuđman - Izetbegović i tek kasnije rekao da 'sporazum ne može ostati ni na nebu ni na zemlji, ali da prije trebaju jasna obrazloženja', Milanović predsjednika nije branio u popriličnoj trakavici od sukoba s Pupovcem (premda se dio sukoba odnosio na suradnju Srpskog narodnog vijeća s Vladom) nego je čak prvenstveno isticao Pupovčeve zasluge za srpsku manjinu.

'Lako je biti socijalna država kada se ima para i kada svi relativno dobro žive. Socijalna država pokazuje se u ovim teškim trenucima', osvrnuo se prije nekoliko dana Josipović i na vladinu gospodarsku politiku. Dvojica predsjednika već se tjednima dogovaraju i oko novog šefa Sigurnosno obavještajne službe. Malo je službenih informacija, ali kako se Milanović i Josipović još uvijek nisu dogovorili oko toga tko će voditi tajne službe, to postaje samo još jedan dokaz napetosti između dvojice državnika koja su, podsjetimo, nekada bila u istoj stranci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi