sastanak u požegi

Vlada hrvatskim županima predstavlja Strategiju regionalnog razvoja

03.07.2017 u 07:34

Bionic
Reading

Strategija regionalnog razvoja do kraja 2020. godine te fiskalna decentralizacija, teme su 2. sastanka Vlade sa županima, koji se u ponedjeljak održava u Požegi

Strategiju će predstaviti ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, dok će ministar financija Zdravko Marić govoriti o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Prvi sastanak takvog formata, premijer Andrej Plenković sazvao je 19. prosinca 2016. s ciljem uspostavljanja načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovoreno da se uvede praksa redovitog djelovanja i usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, u cilju njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. S obzirom da u srpnju kreće ciklus pripreme proračuna i usvajanja smjernica za sva ministarstva, srpanjski je sastanak od posebne važnosti.

U Požegi će se također održati i druga sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na kojoj će ministrica Žalac predstaviti provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. 

Posebno će biti riječi o ugovorenim projektima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Bit će riječi i o osnivanju fonda za regionalni razvoj te o najvažnijim natječajima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Među temama o kojima će se govoriti su poljoprivreda i ruralni razvoj te zapošljavanje. 

Svoje aktivnosti u okviru tih tema predstavit će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić  i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Predstavnici županija predstavit će strateške razvojne projekte u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. 

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, Vlada je osnovala 8. ožujka, a prva sjednica održana je 11. travnja 2017. u Osijeku. Savjet je savjetodavno tijelo Vlade u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.