zajednička obuka i vježbe

Vlada dopustila prelazak hrvatske granice oružanim snagama zemalja saveznica, ali i odlazak naše u inozemstvo

04.02.2021 u 19:31

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak donijela odluku o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH, radi sudjelovanja na zajedničkoj obuci i vježbama u 2021. a ministar obrane Banožić rekao je da su međunarodne vježbe dobre za usvajanje viših standarda HV-a.

„Ova Odluka predstavlja plan obuke i vježbi za 2021., koju donosi Vlada RH i kojom se odobrava prelazak granice Republike Hrvatske oružanim snagama država saveznica radi održavanja obuke i 16 vježbi u Republici Hrvatskoj, i prelazak granice Republike Hrvatske našim Oružanim snagama radi sudjelovanja u 30 vježbi u inozemstvu s oružanim snagama država saveznica“, rekao je na Vladinoj sjednici ministar Mario Banožić, priopćeno je popodne iz Ministarska obrane RH (MORH).

Pri tom je posebno istaknuvši vježbu „IMMEDIATE RESPONSE 21“ koja će se održati u Hrvatskoj te vježbu „SABER GUARDIAN 21“ koja će se održati u lipnju 2021. godine u Mađarskoj.

„Vježba „IMMEDIATE RESPONSE 21“ glavni je obučni događaj za Hrvatsku vojsku koji će se održati u svibnju i lipnju 2021. godine. Tijekom njezine provedbe obilježit će se trideseta obljetnica Hrvatske vojske“, zaključio je ministar Banožić.

Također, Vlada je danas prihvatila zaključak u vezi s Dogovorom između saveznog ministra obrane Republike Austrije, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke, Ministarstva obrane Republike Latvije i ministra obrane Kraljevine Nizozemske i Oružanih snaga Kraljevine Švedske o produljenju stand by faze Europske borbene skupine 2020-2,

Ministar obrane istaknuo je da su upravo međunarodne vježbe i obuka dobar alat za usvajanje viših standarda i novih sposobnosti, kako bi se Oružane snage RH razvijale i dalje, priopćeno je iz MORH-a.