NITI RIJEČI

Plenković odšutio aktualni rat između šefa Sabora i predsjednice

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 30.05.2018 15:38
  • Objavljeno 30.05.2018 u 13:34
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Na dnevnon redu današnje sjednice Vlade je Strategija upravljanja javnim dugom za razdoblje 2018.-2020., Nacrt konačnog prijedloga zakona o šumama, Prijedlog zaključka o prihvaćanju strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu ali i sklapanje sporazuma o sezonskom radu državljana Ukrajine u Republici Hrvatskoj

Na početku 99. sjednice Vlade RH predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je novog potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i novog ministra gospodarstva Darka Horvata.

Kazao je kako se na nedavnom Vijeću za nacionalnu sigurnost razgovaralo o 'informacijskoj sigurnosti i odnosima sa susjednim zemljama i nezakonitim migracijama'. Konkretni povod sjednice, aferu Hotmail, nije izrijekom spomenuo.

Pohvalio se najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za statitstiku koji je objavio rast BDP-a za 2,5 posto. 'Moramo raditi dodatno na povećanju industrijske proizvodnje i izvozu', poručio je premijer.

'Jedna od glavnih točaka je strategija upravljanja javnim dugom. To je aspekt na kojem smo ostvarili sjajne rezultate. Sada smo na 78 posto. Spuštamo ga na 65 posto do 2021.', kazao je Plenković.

Premijer nije spomenuo aktualni sukob s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović oko demografskih mjera.

<<<Totalni rat predsjednice i Jandrokovića, padaju dosad nezapamćene uvrede

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je potrebno jasnom i transparentnom fiskalnom politikom preokrenuti trendove. Javni dug je nastavio padati za šest postotnih poena i to je bio jedan od razloga zašto je Hrvatska izašla iz procedure prekomjernog deficita. 'Kao Vlada stojimo da na tim rezultatima ne namjeravano stati', istaknuo je.

Pohvalio se kako je prije nekoliko dana Ministarstvo financija izdalo trezorski zapis na godinu dana uz valutnu klauzulu prvi puta, od nula posto.

  • +11
  • +8

U Banskim dvorima održana je 99. sjednica Vlade RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u srijedu sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se svim studentima koji nemaju neki oblik ugovora o radu omogućava da rade preko studentskog ugovora, a uvodi se i inspekcijski nadzor kako bi se spriječila zlouporaba takvog rada te se definiraju obveze naručitelja posla i posrednika te prava studenata.

Naglašava i da se zakonom uređuje područje koje je trenutačno regulirano pravilnikom iz 1996. godine (Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata iz 1996. godine)

Predloženim zakonom uspostavlja se mehanizam kontrole ove vrste obavljanja poslova (nadzor), uređuje se sustav zaštite studenata, definiraju uvjeti i način zaključivanja ugovora, obveze naručitelja posla te korištenje naknade za posredovanje.

Propisuju se i prekršajne odredbe odnosno novčane kazne posrednicima i naručiteljima posla te zaštitne mjere posrednicima, naručiteljima posla i izvođačima za kršenje odredbi zakona.

Zakonom se tako uvodi inspekcijski nadzor koji će provoditi tijela državne uprave nadležna za nadzor propisa o radu kako bi se spriječila zlouporaba studentskog rada, s obzirom na to da zarada od studentskih poslova iznosi više od milijardu kuna na godinu.

Definiraju se i obveze naručitelja posla, uključujući isplatu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova, pravo na uvećanje naknade za obavljeni posao prema propisanim uvjetima, osiguranje sigurnih uvjeta za obavljanje posla, zaštitu dostojanstva izvođača i pravo na plaćeni odmor.

Predlaže se i uvođenje minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova po satu koja se izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH prema posebnome propisu podijeli sa 160.

lada bi se trebala očitovati i o prijedlogu zaključaka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske kojeg je inicirao Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a u Hrvatskome saboru.

Na zatvorenom dijelu sjednice naći će se i nacrt prijedloga odluke o zatvaranju Konzulata.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice:

1. Strategija upravljanja javnim dugom za razdoblje 2018.-2020.

2. Nacrt prijedloga zakona o obavljanju studentskih poslova

3. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

4. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (EU)

5. Nacrt konačnog prijedloga zakona o šumama

6. Nacrt konačnog prijedloga zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori

7. Nacrt konačnog prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte

8. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima

9. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biogorivima za prijevoz (EU)

10. Nacrt prijedloga zakona o zaštiti fizičkih osoba u vezi s obradom i razmjenom osobnih podataka u svrhe sprječavanja, istrage, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija (EU)

11. Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola o pristupanju uz Sporazum o trgovini između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Kolumbije i Perua, s druge strane, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Ekvadora

12. Prijedlog zaključka o prihvaćanju strateškog partnerstva za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu

13. Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za unaprjeđenje sveobuhvatne zaštite zdravlja djece

14. Prijedlog uredbe o načinu i kriterijima za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske

15. Prijedlog uredbe o vrijednosti iznosa za utvrđivanje naknade za pružanje sekundarne pravne pomoći za 2018. godinu

16. Prijedlog odluke o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2018. godini

17. Prijedlog odluke o osnivanju Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za Svjetsku izložbu EXPO 2020 Dubai

18. Prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje nakon 2020.

19. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o koordinaciji aktivnosti unutar okvira za gospodarsko upravljanje Europske unije

20. Prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu, Hrvatskom Crvenom križu, u visini poreza na dodanu vrijednost ostvarenog u donatorskom apelu 'Prikupljanje sredstava za ljude kojima su uništeni domovi uslijed klizišta u Hrvatskoj Kostajnici'

21. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

a) Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru)

b) Prijedlog zaključaka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske (predlagatelj: Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a u Hrvatskome saboru)

c) Godišnje izvješće o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2017. godinu

22. Prijedlog odluke o dopunama Odluke o otpisu zakonskih zateznih kamata na potraživanja koja je Republika Hrvatska ostvarila prema zaposlenima na području Hrvatskog Podunavlja temeljem pravomoćnih rješenja o protuovrsi radi povrata stečenog bez osnove

23. Izvješće o napretku pri poticanju i uporabi energije iz obnovljivih izvora za razdoblje od 2015. do 2016. godine

24. Izvješće o radu Zaklade 'Hrvatska za djecu' za 2017. godinu

25. Prijedlozi odluka o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine o:

a) sezonskom radu državljana Ukrajine u Republici Hrvatskoj

b) upućivanju radnika trgovačkih društava sa sjedištem u Ukrajini na rad u Republiku Hrvatsku

26. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlada drugih stranaka Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu o aranžmanima zemlje domaćina za Tajništvo Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu

27. Prijedlog zaključka u vezi s XIV. sjednicom Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine

28. Prijedlog zaključka u vezi s Memorandum o suglasnosti između Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Državne agencije za energetsku učinkovitost i očuvanje energije Ukrajine o suradnji u područjima energetske učinkovitosti, obnovljive energije i alternativnih goriva

29. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske:

a) Mire Bulja, u vezi s redateljem Borisom Malagurskim

b) Ivana Vilibora Sinčića, u vezi s imovinskim karticama dužnosnika

c) Ivana Vilibora Sinčića, u vezi s javnim bilježnicima i javnobilježničkim uredima.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice:

1. Prijedlog stajališta za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 4. i 5. lipnja 2018. godine

2. Nacrt prijedloga odluke o zatvaranju Konzulata (tajno)

3. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti

4. a) Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu

b) Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu

5. Kadrovska pitanja

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!