ISCRPNO NE

Vlada će odbiti Josipovića za registar branitelja

branitelji domovinski rat nema hrvatske bez istine

branitelji domovinski rat nema hrvatske bez istine

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ante Baranić

Vlada će uskoro odbiti inicijativu predsjednika Ive Josipovića za objavu registra branitelja. Josipović je u pisanu obliku premijerki poslao zahtjev da se razmotri objava registra, a ovih je dana sastavljen niječan odgovor s iscrpnim objašnjenjima

Prema informacijama Večernjeg.hr, Vlada se poziva na Zakon o tajnosti osobnih podataka koji priječi objavu registra. U svim zemljama svijeta popisi ratnika zaštićeni su određenim oznakama tajnosti pa, smatraju u Vladi, Hrvatska ne smije biti izuzetak od tog pravila.

Navodi se i da je dio branitelja i dalje u djelatnoj vojnoj službi, tajnim službama... Osim toga, u Vladu dolaze kritike objave Registra u smislu straha branitelja da bi im se nešto moglo dogoditi na putovanju kroz Republiku Srpsku ili kroz Srbiju.
Kad je riječ o tzv. lažnim braniteljima i ratnim vojnim invalidima, u Ministarstvu branitelja s ponosom ističu, piše Večernji.hr, da reagiraju na svaku dojavu, potpisanu ili anonimnu te da sve prosljeđuju Državnom odvjetništvu i USKOK-u. Tako je od početka mandata ministra Tomislava Ivića stotinjak anonimnih prijava proslijeđeno pravosudnim tijelima na provjeru, i to s potpisom ministra.

Savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Matić Fred na neslužbenu vijest da će Vlada odbiti njihovu inicijativu reagirao je kao da je takav odgovor s Markova trga i očekivao.

Matić ističe da se stav Ureda predsjednika o objavi registra nije promijenio i neće promijeniti.
'Bio registar branitelja objavljen ili neobjavljen, jedini koji trebaju strahovati ljudi su koji su kroz rat prolazili nečasno. Ratni zločinci trebaju se bojati bez obzira na tajnost registra, a ostalim braniteljima naći se na takvu popisu može biti samo čast', zaključuje Predrag Matić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi