prva sjednica nakon odmora

Plenković objasnio što će tražiti od savjetnika za otkup Ininih dionica od Mola

24.08.2017 u 10:18

Bionic
Reading

Na početku prve sjednice Vlade nakon ljetne pauze premijer Andrej Plenković rekao je kako je ovog ljeta bilo i slučajeva podmetanja požara te kako očekuje da se krivce najstrože sankcionira. Pilote kanadera i vatrogasce Vlada će novčano nagraditi za njihov velik trud tijekom ljetne požarne sezone

'Razlozi brojnih požara ovog ljeta su velika suša, manjak opreza nekih ljudi, ali bilo je i slučajeva podmetanja požara. Očekujem da se počinitelji pronađu i najoštrije sankcioniraju', rekao je premijer Andrej Plenković.

Zahvalio se vatrogascima, vojnicima, pripadnicima Civilne zaštite, pilotima... na njihovu velikom doprinosu u gašenju požara, te je najavio da će vatrogasci i piloti biti i novčano nagrađeni.

  • +14
Požar na Biokovu Izvor: tportal.hr / Autor: Darko Brkulj

Plenković je komentirao i odgodu uvođenja poreza na nekretnine. 'Očito je nužno pojasniti javnosti sve o lokalnim porezima. Očekujem od Ministarstva financija da organizira niz tematskih rasprava na kojima bi se objasnili svi aspekti uvođenja poreza na nekretnine', rekao je premijer.

Vlada je usvojila izmjene i dopune Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (takozvani lex Perković). Riječ je o implementaciji dviju europskih direktiva u hrvatsko zakonodavstvo, a od stupanja na snagu 2013. godine, ovo su četvrte izmjene i dopune tog zakona.  

  • +16
Sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Vlada je dala suglasnost KBC-u Zagreb za izgradnju podzemnog spojnog hodnika između dviju bolničkih zgrada. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je ukupna vrijednost radova 7,2 milijuna kuna.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju natječaja za pronalazak savjetničke tvrtkom koja bi trebala ispitati sve aspekte mogućeg otkupa dionica Ine od mađarskog Mola.

Premijer Plenković rekao je da od savjetničke tvrtke Vlada očekuje da procijeni vrijednost Ine, te da napravi procijenu potencijala strateških partnera (vjerojatno HEP-a i Janafa, nap. a.) koji bi sudjelovali u otkupu Ininih dionica od mađarskog Mola.

Za pripremu natječaja premijer je zadužio ministre Zdravka Marića i Tomislava Ćorića.