sjednica vlade

Plenković: 'Haški sud sudi pojedincima, a ne državama - Hrvatska nije odgovorna'

30.11.2017 u 08:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade još je jednom izrazio sućut obitelji Slobodana Praljka i izrazio žaljenje zbog Praljkova čina - samoubojstva u haškoj sudnici

'On je to učinio sasvim sigurno zbog osjećaja nepravde. I za nas je presuda šestorici Hrvata nepravedna', rekao je premijer Andrej Plenković.

Poručio je da presude Haškog suda moraju pridonijeti procesu utvrđivanja istine i pomirbe.

'Haški sud sudi pojedincima, ne državama i ne govori o odgovornosti države. S te strane za Republiku Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi utjecali na nekakvu njezinu odgovornost', poručio je Plenković.

Naglasio je da je Hrvatska prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini te je podsjetio na pomoć koju je tijekom rata Hrvatska pružala BiH: od obrane susjedne zemlje od srpske agresije do skrbi za stotine tisuća izbjeglica koje su bile smještene u Hrvatskoj.

'Nismo gledali koje su nacionalnosti i vjere izbjeglice iz BiH kojima smo pružili pomoć u Hrvatskoj', rekao je Plenković.

  • +13
Vlada RH se izjasnila o amandmanima podnesenim na proračun za 2018. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je raspravila amandmane podnesene na prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu te predložila zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada te o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama.      

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je Vlada sa sindikatima postigla dogovor o povećanju osnovice za izračun plaća za dva posto, da su povisili naknade za putne troškove s 0,75 na jednu kunu po kilometru te da će i ove i idućih godina zaposlenima u javnim službama biti isplaćene božićnice i regresi.

Nakon sjednice Vlade ministar Pavić rekao je kako će država u 2018. godini za plaće, regrese, prijevoz i božićnice za 180 tisuća zaposlenih u javnim službama potrošiti dvije milijarde kuna.