vrtoglavI RAST CIJENA

Plin je poskupio svima, pa i Vladi: Doznali smo koliko su Banski dvori platili račun prošle, a koliko ranijih godina

11.02.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Koliko su u posljednjih godinu dana porasle cijene plina, slikovito je prošloga tjedna pokazao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kazavši da je i parlament dobio četiri puta veći račun za plin. Stoga smo provjerili kakva je situacija na drugoj strani Markova trga

Gotovo dva i pol puta više nego 2020. - toliko je Vlada platila račun za plin prošle godine. U odgovoru koji su nam poslali iz Vlade navode da je u 2020. za plin ukupno plaćeno 210.895 kuna dok je u 2021. za to 'iskeširano' čak 517.189 kuna.

Razlike su još jasnije kad se pogledaju računi po mjesecima, i to za tri zadnja mjeseca u godini. U listopadu 2020. račun je iznosio 22.559 kuna, no samo godinu dana kasnije, odnosno prošle godine, za plin je u listopadu plaćeno 88.572 kune.

U sljedećim mjesecima cifra je samo rasla. U studenome 2020. plaćeno je 36.786 kuna, a lani u istom mjesecu čak 169.886 kuna. Razlika u prosincu bila je još veća, čak 150 tisuća kuna. Naime u prosincu 2020. Vlada je za plin platila 43.544 kune, a lani vrtoglavih 197.979 kuna, poručuju iz Banskih dvora na upit tportala.

Vlada, kao i Sabor, nabavlja plin putem Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković prije nekoliko dana iznio je podatak da je Sabor dobio četiri puta viši račun za plin. 'Vlada će morati povući određene poteze, HEP će morati preuzeti veću ulogu nego do sada, očito je da ulazimo u područje većeg državnog intervencionizma nego smo se naučili na to u zadnjih nekoliko desetljeća. Moramo u ovom trenutku pomoći našim građanima, a to je moguće jedino određenom razinom državne intervencije', kazao je Jandroković prije nekoliko dana.

  • +2
Banski dvori Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je najavila pomoć, a premijer Andrej Plenković kazao da će mjere biti predstavljene sredinom sljedećeg tjedna. Paket mjera će se po njegovim riječima 'odnositi na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima'.

'Mjere će ići za time da rast cijena struje i plina, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji. U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP - energetska kompanija u državnom vlasništvu', rekao je Plenković.

Dodao je da su među mjerama i 'elementi poreznog rasterećenja', odnosno vrlo vjerojatno smanjenje PDV-a na plin, za što su iz Vlade već ranije rekli da je u razmatranju.