OLUJNO NEVRIJEME

Vjetar iščupao limeni krov škole u Varaždinu

11.06.2009 u 22:27

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme u Varaždinu je podiglo i potrgali limeni krov novosagrađenog dijela 4. osnovne škole u Reljkovićevoj ulici. Na sreću, u to vrijeme u školi nije bilo djece niti ikoga drugoga, jer je školska godina završila dan ranije.

- Hvala Bogu da nikoga nije bilo unutra - sve je što je uspjela prozboriti mlada ravnateljica Jasmina Dvorski, koja je napeto obilazila školsku zgradu. Prizor je na licu mjesta, u večernjim satima, bio zastrašujući. Skoro 600 metara četvornih lima u komadu visjelo je s drugoga kata, držeći se tek jednim uglom za krov, piše Večernji list

- Živim odmah pored škole. Baš sam se vraćao kući kad je počeo jaki vjetar. Prolazio sam pored škole i u tome je trenutku vjetar digao u zrak čitav limeni krov. Od straha nisam znao kud bih pobjegao. Dvojica sinova idu mi u tu školu, a učionica mlađega sina, koji ide u treći razred, baš je u tom novosagrađenom krilu. Ne mogu vjerovati da se to dogodilo, kakvim je to materijalom rađeno? - ispričao je Dragutin Kozulić, koji je sa zanimanjem promatrao kako vatrogasci režu lim koji se jednim krajem još držao na krovu.

Tijekom večeri namučili su se s limom, jer su se prilikom rezanja komadi počeli trgati.Vatrogasci su se kranom čitavu večer uspinjali na krov i spuštali na tlo, tražeći najbolji način da sigurno uklone lim.

- Ispod lima je podaskano i učionice su već mokre. Preko policije pokušavamo hitno nabaviti ogroman najlon da to pokrijemo još večeras, prije nego što nastane još veća šteta - ispričao nam je jedan od vatrogasaca. Njegove riječi potvrdio je i Dragutin Kozulić, koji je već, kaže, bio u tim učionicama i vidio da sve pliva.

Čitavu akciju pratili su i predstavnici tvrtke Hidroing, koja je dograđivala školu prije godinu i pol. Kako kažu, ovdje nije riječ o javno privatnom partnerstvu, već su dogradnju pola - pola platili grad i škola.

- Ne znamo kako se to dogodilo. Dograđeni dio je tu već više od godinu dana, kako to da u prošlim nevremenima nije bilo ničega. Vjetar je nadignuo limeni krov i ljepenku od sjeverozapadne strane. Lim je vijcima pričvršćen za OSB ploče - kaže Ivan Rožić iz Hidroinga, koji je vodio radove prije godinu i pol. Dodaje da je sve rađeno po projektu, osigurano i pod garancijom. Hidroing će zatražiti od meteorologa informaciju kakva je bila jačina vjetra.