AFERA FIMI MEDIA

Vještak o Sanaderovoj imovini svjedoči tek sljedeći tjedan

20.01.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Vještak Zrinko Ručević danas nije ispitivan o svom dodatnom financijskom nalazu u slučaju Fimi media jer ga je tek danas predao sudu pa je obrana optuženih tražila dodatno vrijeme da ga prouči.

Ručević će tako o razlici između prihoda i imovine obitelj bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera svjedočiti idući ponedjeljak.

Uskok tvrdi da ta razlika iznosi oko 24 milijuna kuna, što su Sanader, ali i njegova supruga na sudu pobijali tvrdnjama da su sav novac kojim su kupili brojne nekretnine zaradili još u Austriji prije osamostaljenja Hrvatske te da su i kasnije, uz dobra primanja, dobivali honorare, dnevnice i druge naknade. Sanader i njegova supruga na sudu su pojašnjavali da su dio novca naslijedili, ali i da su dobar dio umjetničke zbirke, koju su vještaci navodno precijenili, dobili na poklon.

Kritizirajući prvi vještakov nalaz, Sanader je u sudnici sredinom rujna kazao i da je dnevnice uštedio jer 20-ak godina hrvatske karijere nikada nije platio ručak, već su ga na putovanjima častili domaćini.

Vještak je ranije zaključio da je nalaz napravio na temelju dostupnih dokumenata te da u institucijama u kojima je Sanader bio zaposlen nisu bile evidentirane nikakve premije, dnevnice i putni troškovi.

Nakon Ručevićeva ispitivanja suđenje ulazi u završnu fazu pa je sutkinja Ivana Čaćić pozvala optužene da se od 10. veljače pripreme za dopune svojih obrana.

Nakon toga, najvjerojatnije u ožujku, trebali bi uslijediti završni govori tužiteljstva i obrane u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj su Sanader i njegova bivša stranka optuženi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.