eksplodirala brojka

Vješanje kao oruđe političke represije: Iran u 2023. pogubio više od 800 ljudi

05.03.2024 u 08:37

Bionic
Reading

Iran je 2023. pogubio najmanje 834 osobe, što je "alarmantno" povećanje od 43 posto u usporedbi na 2022. i najveći broj od 2015., prema godišnjem izvješću nevladinih organizacija Iran Human Rights i Zajedno protiv smrtne kazne

“Broj pogubljenja doslovno je eksplodirao 2023.”, ističe se u ovom 16. izvješću nevladinih organizacija o smrtnoj kazni u Iranu.

“Ovo je drugi put u 20 godina da je broj pogubljenja premašio prag od 800 godišnje”, tvrde ove organizacije, osuđujući “strašan” broj.

Pogubljenja u Iranu, jednoj od zemalja u kojoj se uz Kinu i Saudijsku Arabiju izvršava najviše smrtnih kazni, provode se vješanjem.

U 2023. u Islamskoj Republici Iran pogubljene su najmanje 22 žene, što je najveći broj u posljednjih deset godina, javljaju ove nevladine organizacije.

U 2015. iranske vlasti izvršile su egzekuciju 972 osobe, podsjećaju Iran Human Rights (IHRNGO), sa sjedištem u Norveškoj, i Zajedno protiv smrtne kazne (ECPM), sa sjedištem u Parizu.

U izvješću na 100 stranica te nevladine organizacije optužuju Iran da koristi smrtnu kaznu kao "oruđe političke represije" nakon velikog prosvjednog pokreta u ovoj zemlji.

Taj je pokret potaknut smrću Mahse Amini, 22-godišnje iranske Kurdkinje, u rujnu 2022., tri dana nakon što ju je uhitila moralna policija zbog neodgovarajućeg odijevanja.

Njezina obitelj i aktivisti za ljudska prava tvrde da je pretučena na smrt, što iranski dužnosnici poriču.

Demonstracije, koje su nekoliko tjedana potresale iranski režim, sada su se smirile pred represijom koja je dovela do smrti stotina ljudi, prema udrugama za zaštitu ljudskih prava, i tisuća uhićenja, prema UN-u.

"Utjerivanje straha u društvo jedini je način da se režim održi na vlasti, a smrtna kazna je njegov najvažniji instrument", kaže Mahmood Amiry-Moghaddam, direktor IHRNGO-a, u priopćenju za javnost.

Izvješće ne uključuje u svoju statistiku "najmanje 551 osobu ubijenu tijekom demonstracija ili drugih izvansudskih pogubljenja unutar i izvan zatvora", navodi se u priopćenju.

Prema tim nevladinim organizacijama, najmanje osam prosvjednika je među pogubljenima 2023., od kojih je šest uhićeno u kontekstu prosvjeda i osuđeno.

Mahmood Amiry-Moghaddam kaže da je vrlo zabrinut "zbog trenutnog nedostatka snažne reakcije na međunarodnoj razini" na ova pogubljenja, u kontekstu fokusa međunarodne zajednice na rat između Izraela i Hamasa.

Iran Human Rights i ECPM pozivaju međunarodnu zajednicu "da stavi smrtnu kaznu na vrh dnevnog reda u svakom dijalogu s predstavnicima Islamske Republike."