Ravnateljica Ekonomskog instituta

Vizek: Već smo u recesiji, najgore tek dolazi

01.06.2020 u 18:19

Bionic
Reading

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek rekla je kako smo, prema izračunima i metodologiji instituta, već zakoračili u recesiju

„Mi ekonomisti uvijek više volimo gledati tromjesečne stope, nego godišnje jer su desezonirane. Ako tako gledamo pad iznosi 1,2 posto i mi smo tehnički od prvog tromjesečja u recesiji“, rekla je Vizek na N1 i naglasila da bez obzira koju metodologiju upotrijebimo, činjenica je da smo jako usporili u četvrtom kvartalu prošle i prvom ove godine te da je recesija pred vratima.

Istaknula je da je ova kriza drugačija od one 2008. godine i da je gospodarstvo u puno boljoj poziciji, međutim puno toga ovisi o vremenu pred nama, koje je više nego neizvjesno.

„U ekonomskom smislu najgore je tek pred nama, ako bude jednocifreni pad možemo biti sretni i zadovoljni“, poručila je.

Smatra da su vladine mjere u drugom krugu bile primjerene, međutim ističe kako se nije razmišljalo o načinu financiranja, već se išlo mjesec po mjesec.

„Sad je je jedna nezgodna situacija, kako će tehnička vlada osigurati ovu ogromnu količinu novca. Očekivala sam detaljan plan financiranja, koliko novca imamo do kraja godine pa onda mjere. Mi smo išli obrnuto“, rekla je i dodala da uz financijsku postoji i politička nesigurnost jer ulazimo u izbore i ne znamo koliko će trebati da se formira nova vlada.

Što se tiče EU novca istaknula je da tu svi pričamo u kondicionalu, a ne u futuru.

„Ne znamo ni kako Europska unija to misli financirati, čuli smo vrlo odiozne teze o vlastitom prihodu EU što znači gubitak fiskalne neovisnosti“, dodala je.

Što se tiče ekonomskih programa stranaka na ovim izborima, poručila je kako je smanjenje broja lokalnih jedinica bitno, ali da dvije najveće stranke tu ne pokazuju preveliki interes, pogotovo kada je riječ o županijama. Za skraćeni radni tjedan rekla je da bi voljela vidjeti kako će se to financirati, a posebno je kritična bila prema izmjenama poreznih pravila, prvenstveno smanjenja PDV-a u turizmu.

„Najvažnija stvar za porezni sustav je da je stabilan. A on je uvijek dijelom predizbornih programa i lova na glasove. Zašto, zato što je to relativno lako napraviti, treba promijeniti samo jedan propis, nema dubinskog rada“, zaključila je.