'DOKTOR ŽELJEZNE ŠAKE'

Vitalij Kličko - od svjetskog do oporbenog prvaka

04.12.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Žele li ukrajinski prosvjednici, od liberala do skinheada, ponoviti Narančastu revoluciju trebat će im osoba koji ih može ujediniti - Vitalij Kličko, svjetski boksački prvak u teškoj kategoriji s doktoratom iz sportskih znanosti, polako se izdiže u prvi plan i sve je izgledniji kandidat za oporbenog lidera.

I prosvjednici na kijevskim ulicama i politički komentatori kažu da Kličko sve više izgleda kao vođa koji bi mogao ujediniti oporbu u nastojanju da se s vlasti ukloni predsjednik Viktor Janukovič.

'Podržavam Klička', kaže umirovljeni radnik Grigorij Parhomenko. 'On je svoje bogatstvo zaradio svojim rukama i ne mora krasti od naroda'.

Kličko, dva metra visoki boksački šampion, poznat po nadimku 'doktor željezne šake' zbog svoje erudicije, dijeli oporbenu pozornicu s Arsenijem Jatsenjukom, neuglednim odvjetnikom koji je preuzeo stranku Julije Timošenko dok je ona u zatvoru, i Olehom Tjahnibokom, vođom nacionalističke stranke Sloboda.

Janukovičevo odbijanje da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom i nasloni se na Rusiju izazvalo je javni gnjev koji podsjeća na događaje koji su prethodili Narančastoj revoluciji prije devet godina. Tada je povod bila Janukovičeva izborna prijevara koju je narod kasnije uspio srušiti. Čelnica prosvjeda bila Julija Timošenko koja je svojom energijom i vatrenim govorima držala ljude na hladnim zimskim ulicama dovoljno dugo da uspiju u svojoj misiji.

Nekoliko vikenda zaredom Kličko, Jatsenjuk i Tjahnibok uspjeli su dovesti desetke tisuća ljudi na trgove. Međutim, s Timošenko u zatvoru razjedinjena oporba očajnički treba figuru koja će održati 'momentum' i jedinstvo.

Kličku pogoduje percepcija da nije korumpiran, da nije proizvod diskreditiranog ukrajinskog političkog sustava nego nacionalni junak koji je živio u inozemstvu i svoje bogatstvo zaradio svojim udarcima, eskivažama i titulama. On i njegov brat Vladimir godinama vladaju svjetskim ringovima u teškoj kategoriji. Iako su mu 42, Vitalij još uvijek ima jedan pojas svjetskog prvaka, a Vladimir drži ostala tri. Kao čelnik svoje Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) osvojio je 40 zastupničkih mandata na parlamentarnim izborima prošle godine i sada se sve više ističe kao 'terenski zapovjednik' prosvjeda i mogući zajednički oporbeni kandidat na predsjedničkim izborima 2015.

To možda neće dobro sjesti Jatsenjuku (39), najiskusnijem političaru među oporbenim liderima, koji je preuzeo stranku Julije Timošenko i mjesecima vodi kampanju za njezino oslobađanje. 'Jatsenjuk postaje sve nervozniji Kličkovim isticanjem. Misli da mu krade nešto što mu pripada', kaže politički analitičar Volodimir Fesenko. 'Ali Kličkov autoritet raste. On se istaknuo kao ulični 'fajter'. Poveo je masu, a masa ga je slijedil'.

Jatsenjuk ima problema i sa svojim javnim imidžem distanciranog intelektualca. Kad su ga prije godinu dana novinari pitali zašto je tome tako, gorko im je odgovorio: 'Zato jer sam ćelav i nosim naočale'.

Jatsenjukovi i Kličkovi liberalni stavovi u suštoj su suprotnosti s nacionalistom Tjahnibokom. Njegovo žestoko antirusko raspoloženje nitko mu neće zamjeriti, ali ga mnogi smatraju i antisemitom i homofobom. On to negira. 'Kada pas čuva kuću, mora biti gadan', kazao je nacionalistički prosvjednik Sergej Iščenko. 'Zato smo mi nacionalisti tu. Mi čuvamo našu zemlju s našim ljudima'.

Iako imaju malo toga zajedničkog, činjenica je da Kličko i Jatsenjuk trebaju dobro organizirane 'snage' Slobode kako bi napunili trgove i ulice. 'Jedni druge mogu smatrati preradikalnima ili premekanima, ali činjenica je da smo svi sada na istoj strani i borimo se za jednu Ukrajinu i za njezino oslobođenje', kaže studentica Marina Ivanjuk. 'Poslije ćemo rješavati naše nesuglasice'.

Jedinstvo je ključ, kažu analitičari. 'Svaki ozbiljniji raskol među oporbom bit će poraz ovoga što se događa na ulicama. Pitanje zajedništva pitanje je opstanka oporbe', naglašava Fesenko.