KRAJNJA DESNICA

Visoki povjerenik UN-a: Koalicija na vlasti u Austriji predstavlja opasan razvoj događaja

18.12.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Ulazak krajnje desnice u novu koaliciju na vlasti u Austriji predstavlja "opasan razvoj događaja", izjavio je u ponedjeljak UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra'ad al Husein i upozorio protiv eksploatacije straha u Europi

'Jako sam zabrinut", rekao je Zeid Ra'ad al Husein u razgovoru za agenciju France presse optuživši konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza da se, posebice u vezi imigracije, pridružio ekstremističkim stajalištima, kako bi došao na vlast, što predstavlja "opasan razvoj događaja u politici u Europi".

Vlada Sebastiana Kurza ima šest ministara iz Austrijske slobodarske stranke (FPOe, krajnja desnica), posebice unutrašnjih poslova, obrane i vanjskih poslova.

  • +7
Prosvjedi zbog nove Vlade u Beču Izvor: Reuters / Autor: HEINZ-PETER BADER

Bivši ministar vanjskih poslova u prethodnoj vladi, Kurz (31) je pobijedio na parlamentarnim izborima u listopadu na čelu konzervativne stranke OeVP.

"Zabrinjavaju me događaji u Austriji u posljednjih šest mjeseci", rekao je Zeid i izrazio žaljenje što bivši ministar vanjskih poslova, kako bi osvojio mjesto kancelara, naginje prema krajnjoj desnici u pitanju imigracije i prava migranta kako bi dobio glasove koje je dosad dobivala Slobodarska stranka.

On je kritizirao Kurza zbog njegova "potpunog oportunizma" i upozorio je da ne bi smio biti primjer drugim političkim dužnosnicima u Europi.

"Ne predstavljate krajnju desnicu. Tvrdite da ste iz desnog centra ili centra, a približavate se krajnjoj desnici u vezi vrućih tema kako bi dobili glasove i to je opasan razvoj događaja", rekao je Zeid.

Visoki povjerenik je oštro kritizirao političke dužnosnike u Europi koji su u iskušenju da upotrijebe strah kao sredstvo do vlasti.

Zeid je također kritizirao "određeni etnonacionalizam, šovinistički nacionalizam" u Europi, koji podsjeća na doba prije Prvog svjetskog rata.

Koalicijski sporazum između desnice i krajnje desnice u Austriji nije izazvao posebno iznenađenje u Europi gdje su populističke i stranke nesklone imigraciji postale nezaobilazne. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku Sebastianu Kurzu povodom njegovog imenovanja za novog austrijskog saveznog kancelara, priopćila je služba za odnose s javnošću hrvatske vlade.

"U ime Vlade Republike Hrvatske, kao i u moje osobno ime, srdačno Vam čestitam povodom imenovanja na dužnost saveznog kancelara Republike Austrije te Vam želim uspjeh u obavljanju Vaše odgovorne i važne dužnosti", stoji u čestitci.