VRUĆ DOČEK KURZA

Žestok prosvjed protiv nove austrijske vlade, radili vodeni topovi: 'Ne želimo nacističke svinje'

18.12.2017 u 12:47

Bionic
Reading

Oko 6000 ljudi okupilo se u ponedjeljak ujutro u središtu Beča iskazujući na taj način protivljenje novoj desno orijentiranoj koalicijskoj vladi koja će prisegnuti u ponedjeljak, izvijestila je austrijska policija

Većina prosvjednika koji su se okupili ispred predsjedničkog ureda uglavnom je mirno prosvjedovala, dok manja grupa među njima nije počela bacati petarde, rajčice i jaja na pripadnike specijalne policije. U jednom trenutku masa je čak probila policijski kordon, no nije uspjela ući u zgradu na Heldenplatzu, u kojoj je novi kancelar Kurz obavljao svečanu prisegu, jer ih je policija zaustavila vodenim topovima.

Isticali su transparente s natpisima: 'Ne dajte nacistima da vladaju' i 'Ne želimo nacističke svinje', kritizirajući na taj način ulazak populističke Slobodarske stranke Austrije u vladu.

Prosvjede je organiziralo nekoliko ekstremno ljevičarskih, antifašističkih grupa kojima su se pridružili i studenti. 

Predsjednici Austrijske narodne stranke (OeVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPOe) Sebastian Kurz i Hans-Christian Strache predstavili su u subotu u Beču novu koalicijsku vladu istaknuvši njezinu proeuropsku orijentaciju te poručili da nikakvog referenduma o izlasku iz Europske unije neće biti. 

'Austrija može bolje od onoga što smo imali dosad i ja ću vam sa svojom vladom pokazati da je to moguće', rekao je budući kancelar Austrije Sebastian Kurz.

Prosvjedi zbog nove austrijske vlade Izvor: Reuters / Autor: HEINZ-PETER BADER

Istaknuo je da će Austrija ostati zemlja raznolikosti, ali isto tako zemlja čiji se stanovnici moraju držati 'temeljnih vrijednosti'.

Predsjednik FPOe-a Hans-Christian Strache, koji bi trebao preuzeti dužnost vicekancelara, a ujedno ministra sporta u novoj vladi, rekao je da on i Kurz 'nisu čarobnjaci', ali je obećao 'poboljšanja korak po korak'.

'Ne možemo sve promijeniti, ali mnogo toga možemo učiniti boljim', rekao je Strache. Obećao je 'drugačiji odnos' među vladajućim strankama od onoga kakav je vladao među strankama prethodne koalicije (narodne i socijaldemokratske stranke) koja se u proljeće raspala nakon dugotrajnih nesuglasica.

Strache je, podsjetimo, nasljednik krajnje desno orijentiranog Jörga Haidera koji je 2008. godine poginuo u prometnoj nesreći. Haiderova je karijera protkana izjavama, stavovima i političkim odlukama koje ukazuju na njegovu usmjerenost prema nacionalsocijalizmu, fašizmu, nacionalnoj isključivosti, mržnji prema strancima i islamu.

Svečana prisega novog austrijskog kancelara Izvor: Reuters / Autor: LEONHARD FOEGER

Novi austrijski vicekancelar Strache je u subotu našao vremena posjetiti Prag, u kojem se održavao susret čelnika ekstremno desnih političkih stranaka iz EU-a. Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) okuplja Nacionalnu frontu francuske čelnice Marine Le Pen, Lorenza Fontanu iz talijanske Sjeverne lige te Geerta Wildersa iz Nizozemske stranke za slobodu.

Na sastanku su bili i poljski desničarski čelnik Michal Marusik, kao i Marcus Pretzell iz njemačke Alternative za Njemačku (AfD) te Janice Atkinson, bivša članica Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP), a na sastanak ih je pozvao češki krajnji desničar Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka Sloboda i izravna demokracija (SPD) na posljednjim izborima dobila 10,6 posto glasova. Okamura je rođen u miješanom braku Čeha i Japanke u Tokiju, a svoju političku platformu zasniva na protuimigrantskim i protumuslimanskim stavovima.

Inače, u novoj austrijskoj vladi bit će sedam ministara iz Narodne i šest iz Slobodarske stranke, a unatoč usponu krajnje desno orijentiranih stranaka na Starom kontinentu, austrijski FPOe je jedina stranka koja je uspjela participirati u nekoj od europskih vlada.    

Mediji su kritizirali činjenicu da su desnim populistima iz FPOe-a pripali resori koji se tiču sigurnosne politike, poput unutarnjih poslova i obrane.

Nova ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl nije članica FPOe-a, ali je bliska toj stranci i poznata je kao žestoka kritičarka liberalne izbjegličke politike Angele Merkel, dok se u koalicijskom programu nove vlade ističe jasna opredijeljenost Austrije Europskoj uniji.