ostaje u zagrebu

Visoki kazneni sud odbio Glavašev zahtjev da se suđenje prebaci u Osijek

27.07.2021 u 11:09

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim je odbio prijedlog Branimira Glavaša za prenošenje mjesne nadležnosti u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega pred zagrebačkim Županijskim sudom

Riječ je o kaznenom postupku protiv šest optuženika kojima se stavlja na teret počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih 1991. u Osijeku, priopćio je Visoki kazneni sud na svojim službenim stranicama.

Visoki kazneni sud smatra da se nisu izmijenile okolnosti na kojima su utemeljene postojeće odluke predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je prvotno i određena nadležnost Županijskog suda u Zagrebu u ovom predmetu.

U priopćenju se dalje navodi kako sudovi u svom radu moraju biti potpuno objektivni.

'Osim što moraju suditi na temelju zakona i svog stručnog znanja, moraju i kod opće javnosti stvarati uvjerenje o takvoj objektivnosti. Pritom veliku ulogu imaju okolnosti u kojima se postupak vodi i to kako u odnosu na sud tako i u odnosu na sudionike, prije svega svjedoke.

Protekom vremena te okolnosti ne gube na značaju, posebice kad je riječ o najtežim kaznenim djelima koja ne zastarijevaju. Protek vremena ne umanjuje značaj inkriminiranih djela. Naprotiv, činjenica da postupak za teška kaznena djela još uvijek nije pravomoćno okončan produljuje neizvjesnost o ishodu postupka te oživljava proživljene situacije.', stoji u priopćenju.

Nisu ostvareni ni razlozi za prenošenje mjesne nadležnosti zbog ekonomičnijeg postupanju pred drugim stvarno nadležnim sudom. Navodi predlagatelja o lakšem i ekonomičnijem provođenju postupka pred Županijskim sudom u Osijeku nisu od primarnog značaja i ne pretežu nad zahtjevom za pravilnošću i integritetom postupka. Ni te okolnosti ne dovode u pitanje postojeće odluke predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska ima obvezu u skladu s odredbama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava procesuirati ratne zločine te za provođenje kaznenih postupaka za ta djela osigurati primjerene uvjete. To je i učinjeno određivanjem Županijskog suda u Zagrebu u konkretnom predmetu nadležnim za kaznena djela počinjena na području Osijeku i takve uvjete mora osigurati i u ponovljenom suđenju, poručuju u priopćenju s Visokog kaznenog suda.