nedjeljom u 2

Visković o Milanoviću: Njegova fascinacija Glavašem, a da pritom zaboravlja akumulatorsku kiselinu, pa to je strašno

26.06.2022 u 15:16

Bionic
Reading

U emisiji 'Nedjeljom u 2' Aleksandra Stankovića na HRT-u gostovao je istaknuti kritičar, esejist, leksikograf i krležijanac Velimir Visković. Povod gostovanju bila je upravo objavljena njegova knjiga u izdanju naklade Ljevak. Riječ je o autobiografskim, memoarskim zapisima naslovljenim 'O drugima, o sebi', no u emisiji se, osim o književnosti, govorilo i o politici, bogatoj Viskovićevoj karijeri, odnosu premijera i predsjednika te još mnogočemu

'Ostalo mi je materijala za još jednu knjigu. Puno tekstova nije završilo unutra. Nema, recimo, susreta s Tuđmanom, kojega sam viđao nekoliko puta tijekom devedesetih. Ja sam napisao taj tekst, ali nije mi se uklopio u knjigu", rekao je Visković voditelju emisije, dodajući kako je knjiga 'O drugima, o sebi' svojevrsno svođenje računa.

Visković je tijekom svoje karijere često sudjelovao u raznim javnim polemikama, pa je Stankovića interesiralo kako je, kao čovjek kojega su često 'mlatili po medijima', sve to doživljavao.

'Ja sam vršio razne funkcije. A kada vršite funkcije, nekoga reprezentirate, ljudi se pobune protiv vas, doživljavaju vas kao posjednika moći. Ali, ja nikada nisam doživljavao tu moć. Doživljavao sam se čovjekom koji na nekoj funkciji nešto radi', odgovorio mu je Visković, dodajući i kako je često u polemikama završavao jer ima 'izražen osjećaj za pravdu'.

'Sklon sam zaštititi, reagirati. Moja naprasna priroda je bila primjećena vrlo rano, jedan od najranijih nadimaka u Splitu bio mi je Paprika', prisjetio se pisac, kritičar i leksikograf.

'Kad bih se naljutio, pocrvenio bih, a u uličnim obračunima bio sam sklon i posegnuti šakom. Nisam mario ako je netko bio stariji ili ih je bilo više, pa bih često dobivao i batine,' rekao je Visković.

Govoreći o predsjedniku Milanoviću, a na pitanje Stankovića misli li da bi ovaj htio 'više od svega na svijetu' da je sudjelovao u Domovinskom ratu, Visković je naveo:

'Mislim da bi. To govori njegovo ponašanje zadnjih godina. Njegova fascinacija, bez etičkog kriterija, ljudima koji su ratovali. Ja njega cijenim jer je načitan, svakog vraga zna, ali ta njegova fascinacija Branimirom Glavašem, a da pritom zaboravlja na akumulatorsku kiselinu i ostalo, pa to je strašno', rekao je o predsjedniku republike Visković.

Uspoređujući predsjednika s premijerom, Visković je rekao kako su oboje jake ličnosti.

'Dva velika ega. Dva velika ovna. Izrazito obrazovani, ali oboje tašti', kazao je Visković.

U emisiji je još bilo riječi o Krleži, Andriću, velikoj Viskovićevoj prijateljici Mani Gotovac, kao i o čuvenoj polemici koju je oko svoje enciklopedije imao s piscem Miljenkom Jergovićem. Visković je otkrio i kako je sa Sanaderom pregovarao da ovaj napiše memoare, no odustao je od suradnje s njim kad je shvatio da je 'neiskren u svojim namjerama oko knjige'.

Govoreći o pitanjima nacionalnog identiteta, Visković je kazao kako se oduvijek osjećao 'i Hrvatom, i Jugoslavenom'.

'Za mene se to ne isključuje', rekao je Visković.