traži se razlog

Više od tisuću maturanata predalo je prazan papir za esej. Što je uzrok loših rezultata na državnoj maturi?

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 12.07.2019 07:11
  • Objavljeno 12.07.2019 u 06:32
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Ovogodišnja državna matura najlošija je po broju maturanata koji su dobili negativnu ocjenu iz obveznih predmeta matematike i hrvatskog. Njih gotovo 9 000 morat će čekati jesenski rok kako bi dobili prigodu za popravak i upis na studije na kojima je ostalo slobodnih mjesta

Iako su ovo prvi i privremeni rezultati, slabiji su nego prijašnjih godina. Traži se uzrok.

'Ono što je problem da mi imamo veliku razliku između ocjena koje učenici dobiju u školi i ocjena koje dobiju na maturi, što znači da se na vrijeme treba davati povratna informacija kakvo je stanje njihovih kompetencija i što trebaju napraviti da budu bolji', govori ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, prenosi HRT.

'Ove generacije teže podnose ispite visokog rizika, to mi primjećujemo pa vjerujemo da je kod dijela njih odradila trema', kazala je ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu Dunja Marušić Brezetić. A velika je trema očito bila ove godine i u pisanju obveznog dijela hrvatskog jezika - eseja. Više od tisuću maturanata predalo je prazan papir. I sada se traže krivci, jesu li bili teški zadaci, treba li nam uopće matura ... A u svemu tome ruke trljaju privatne tvrtke za pripremu državne mature, jer kandidata za jesenski rok više je nego ikada.

  • +2

Blaženka Divjak

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'S obzirom da je matura zahtjevan ispit bilo bi dobro da se učenici završnih razreda rasterete ostalih sadržaja ili dijela sadržaja , a da se veći font sati posveti predmetima koji su obvezni na maturi i tako bi se u svojoj školi mogli kvalitetno pripremiti', pojašnjava Marušić Brezetić.  Dodaje, takva rješenja postoje u drugim državama. Umjesto da izmišljamo novo i eksperimentiramo, pomozimo onima zbog kojih se državna matura i uvela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!