od 7. listopada

Više od četvrtine milijuna Izraelaca predalo zahtjev za nošenjem vatrenog oružja

04.12.2023 u 20:24

Bionic
Reading

Oko 260.000 Izraelaca podnijelo je zahtjev za nošenjem vatrenog oružja od napada Hamasa 7. listopada, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir

Više od četvrtine milijuna zahtjeva predali su "normalni, dobri građani koji žele zaštititi sebe i svoje obitelji", rekao je Ben-Gvir. Dodao je da mu je cilj kao ministru omogućiti posjedovanje oružja što je većem broju ljudi.

U kratkom razdoblju, njegovo ministarstvo je dnevno odobravalo do 1700 licenci u odnosu na nešto manje od 100 licenci prije rata u Gazi.

Nekoliko dana nakon napada, Ben-Gvir, član krajnje desne Religiozne cionističke stranke, pozvao je da se volonterima u graničnom području uz Pojas Gaze podijele vojne automatske puške.

Također je pozivao na olakšavanje uvjeta za predavanje zahtjeva za nošenje oružja, a u ponedjeljak je ponovno naglasio da oružje spašava živote. Postoji bojazan da će izdavanje velikog broja licenci za oružje dovesti do više nasilnih incidenata.

  • +3
Izraelski šljemovi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Izraelske obrambene snage

U nedjelju je naoružanog izraelskog civila koji je pokušao spriječiti palestinski napad na red pred autobusom ustrijelio vojnik izvan dužnosti koji ga je zamijenio za teroristu, izvijestili su mediji.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'