nakon primirja

Počinje nova faza rata: Izrael objavio nove zone za evakuaciju civila iz Gaze

01.12.2023 u 11:29

Bionic
Reading

Borbe u Pojasu Gaze nastavljene su u petak ujutro, a izraelska je vojska objavila nove sigurnosne zone za civile na području pod palestinskom kontrolom

Vojska je objavila interaktivnu kartu na arapskom sa zonama evakuacije "u pripremi za sljedeću fazu rata". Time se Pojas Gaze dijeli na zone kako bi se stanovnicima omogućilo da se "orijentiraju, razumiju upute i po potrebi se presele na sigurno s određenih lokacija".

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nekoliko sati ranije izraelska vojska je nastavila borbene operacije protiv Hamasa nakon što jednotjedno primirje koje je bilo na snazi nije obnovljeno treći put. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su rakete ispaljene na Izrael iz Pojasa Gaze malo prije isteka roka.

Izrael je također optužio Hamas da nije ispoštovao dogovoreno oslobađanje svih zarobljenih žena. Prema ministarstvu zdravstva u Gazi koje kontrolira Hamas, najmanje 32 osobe su ubijene u Gazi u prva tri sata nakon što su obnovljene borbe, a izraelski ratni zrakoplovi ponovno su bombardirali Gazu. Hamas je optužio Izrael da je odbio prihvatiti sve njegove ponude za produljenje prekida vatre.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'