slovenija

Više od 80 posto mrtvih od Covida-19 su stariji i nemoćni

14.04.2020 u 23:05

Bionic
Reading

Više od 80 posto preminulih osoba u Sloveniji koje su bile zaražene koronavirusom bilo je starije od 75 godina, pri čemu ih je više od polovice bilo starijih od 85 godina, a imali su i brojne druge bolesti, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

U Sloveniji je zaključno s ponedjeljkom do sada zabilježeno 56 slučajeva smrti među oboljelima od Covida-19, a Slovenski radio naveo je da je najviše smrtnih žrtava iz domova za starije osobe, te da čine tri četvrtine ukupno do sada preminulih. Među umrlima je gotovo podjednak broj muškaraca i žena, svi do sada preminuli su bili stariji od 45 godina.

U dobnoj skupini od 75 do 84 godina zabilježeno je 13 smrtnih žrtava, a među starijima od 85 godina 31 žrtva, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA. Iako su u domovima za starije osobe zdravstvene vlasti zabranile posjete još početkom ožujka, došlo je do proboja virusa u te ustanove, stanje još nije sanirano iako je vlada prije dva tjedna organizirala liječničke timove kako bi pomogli osoblju domova i njegovateljicama.

Posebno su teške prilike u nekoliko domova, poput onih u Ljutomeru i Šmarju pri Jelšah, gdje je zaraženo više desetaka štićenika i osoblja. Kako je prošli tjedan objavila Slovenska televizija, prijelomnica u tretiranju stanara u domovima za starije dogodila se 17. ožujka jer su do tada oboljele štićenike premještali u bolnice, a nakon toga ne, pa se procjenjuje da je od preko 250 zaraženih štićenika bilo hospitalizirano samo njih 30.

Slovenski mediji podsjećaju da je i u drugim zemljama EU-a najveći broj smrtnih slučajeva među najstarijom populacijom i među štićenicima domova za starije i nemoćne, te da nije uspio pokušaj vlade da dio štićenika iz domova uzmu natrag kući njihovi bližnji i obitelji jer je odaziv na to bio minimalan.