nepropisno prijavljeni

Više od 6.000 migranata uhićeno u Istanbulu u dva tjedna

24.07.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Turske vlasti su u srijedu priopćile da su u dva tjedna uhitile više od 6.000 migranata, među kojima su Sirijci, koji 'neprijavljeni' žive u Istanbulu, u okviru akcije provedene u prilikama snažnog protuimigracijskog raspoloženja u Turskoj

'Operaciju smo počeli 12. srpnja (...) Uhitili smo 6.122 osobe u Istanbulu, među kojima 2.600 Afganistanaca. Dio njih je iz Sirije', rekao je ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu u razgovoru za tursku televizijsku mrežu NTV.

Soylu je ipak demantirao da su Sirijci izgnani u svoju zemlju u kojoj od 2011. traje krvavi građanski rat, pošto su nevladine organizacije izvijestile o slučajevima vraćanja ljudi u Siriju.

'Ne možemo protjerati te ljude (...) Kada naiđemo na Sirijce koji nisu prijavljeni, šaljemo ih u izbjeglička naselja', rekao je spomenuvši naselje u turskoj pokrajini Hatayju, na granici sa Sirijom.

Ipak je dodao da se neki Sirijci sami žele vratiti kući.

Turska je na svom tlu primila više od 3,5 milijuna Sirijaca koji su pobjegli pred ratom, među kojima je 547.000 tisuća prijavljeno u Istanbulu.

Vlasti tvrde da nemaju problema s ljudima koji su propisno prijavljeni istanbulskim vlastima, nego da žele spriječiti dolazak migranata registriranih u drugim pokrajinama, ili onih koji uopće nisu registrirani.

Po istraživanju koje je početkom srpnja objavilo sveučilište Kadir Has u Istanbulu, dio Turaka koji je nezadovoljan zbog dolaska Sirijaca popeo se s 54,5 posto u 2017. na 67,7 posto u 2019.