BESPARICA VLADA

Više od 50 posto građana ne razmišlja o štednji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2014 17:13
  • Objavljeno 25.02.2014 u 17:13
radijator grijanje režije štednja

radijator grijanje režije štednja

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U Hrvatskoj štedi 18 posto građana, a njih 21 posto ima ugovoren kredit u banci, po čemu Hrvatska spada među tri zemlje u regiji s najmanjom razlikom između udjela građana s kreditima i štednjom, uz Sloveniju i Makedoniju, pokazuje istraživanje GfK 'Odnos prema financijama kod građana CEE regije'

Za štednju u banci odlučilo se 18 posto građana u Hrvatskoj, a najzastupljenija vrsta štednje je oročena štednja u banci.

Ipak, pokazuje istraživanje GfK, hrvatski građani u podjednakoj mjeri preferiraju i kupovinu stana ili kuće kao oblik štednje, ukoliko ga mogu i realizirati, a četvrtina građana navodi 'čuvanje novca kod kuće' kao preferirani oblik štednje.

S druge strane, 21 posto građana Hrvatske ima ugovoren neki kredit u banci.

Pritom iz GfK ističu kako je dugotrajna ekonomska kriza dovela do povećanja udjela onih koji više nisu u mogućnosti otplaćivati svoje kreditne obaveze. Primjerice, 2009. njihov je udio bio 2 posto, a sada ih je 5 posto.

Također, navode iz GfK, sve veći dio građana vrlo je nezadovoljan vlastitom financijskom situacijom, a njih više od 50 posto smatra kako u sljedećih godinu dana neće biti u mogućnosti ništa uštedjeti

Hrvatska je, zajedno sa Slovenijom i Makedonijom, među zemljama regije u kojima je razlika udjela građana koji imaju kreditna zaduženja i onih koji imaju neku vrstu štednje najmanja.

Na drugom su polu Češka, Njemačka i Austrija, u kojima više od polovice stanovništva ima neki oblik štednje, ali i u kojima ima znatno više građana s nekim oblikom štednje u odnosu na one koji imaju neku vrstu kredita u banci.

Njemačka i Austrija pritom prednjače s odnosom štednja: krediti - 3:1, dok u Slovačkoj i Češkoj ima dva puta više štediša u odnosu na one koji imaju ugovoren kredit u banci.

Srbija, Ukrajina i Turska pak odskaču po zastupljenosti kredita u odnosu na štednju, pri čemu je Srbija zemlja s najmanjim brojem ljudi koji štede u bankama - njih samo 2,6 posto izjavilo je da ima neki oblik štednje u bankama, pokazuje istraživanje GfK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!