IZVIJEŠĆE UN-a

Više od 3000 osoba nestalo u moru na putu za Europu u 2021.

29.04.2022 u 16:42

Bionic
Reading

Više od 3000 izbjeglica, migranata i tražitelja azila umrlo je ili nestalo prošle godine dok su se pokušavali domoći Europe mediteranskim i atlantskim morskim putevima, pokazali su podaci agencije za izbjeglice u petak, izvijestivši da je to dosad najveća brojka

Tisuće Afrikanaca kreću na dugačka, opasna putovanja u Europu svake godine, često prelazeći pustinju Saharu, da bi na malim brodovima na napuhivanje napustili obale sjeverne Afrike bježeći od neimaštine i u potrazi za boljim životom. Prošle godine, UNHCR je prijavilo da je 3077 osoba umrlo ili nestalo, gotovo dvostruko više nego 2020. godine.

"Vidimo da dolazi do porasta", rekla je Shabia Mantoo iz UNHCR-a na brifingu za medije u Ženevi. "To je zabrinjavajuće."

Dosad u 2022. godine, 553 osobe su umrle ili nestale, i kao i prethodnih godina, većina ih je izgubila život na središnjoj mediteranskoj ruti, pokazuju podaci.

U ove podatke nisu pribrojani oni koji su izgubili život na kopnenim rutama poput prijelaza pustinje Sahare ili oni koji su nestali u krijumčarskim pritvorima gdje su preživjele osobe kasnije prijavljivale seksualno nasilje i prisilne brakove i rad.

Mrtvi i nestali dolaze iz raznih sjevernih i subsaharskih afričkih zemalja poput Tunisa, Maroka, Malija, Gvineje, Eritreje, Egipta, Obale Bjelokosti i Senegala, kao i Irana, Sirije i Afganistana, rekla je Mantoo.

Također je naglasila zabrinutost zbog odbijanja migranata, nakon prošlogodišnjeg izvješća UN-a u kojem je rečeno da je Europska unija djelomično kriva za smrti u Sredozemnom moru zbog neodgovorenih poziva upomoć i ometanja humanitarnih spasilačkih pokušaja.