un

Više od 200 milijuna žena diljem svijeta nema pristup kontracepciji

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.04.2019 14:24
  • Objavljeno 10.04.2019 u 14:24
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Više od 200 milijuna žena diljem svijeta koje žele zaštitu od trudnoće nemaju pristup kontracepciji, objavili su u srijedu Ujedinjeni narodi

Unatoč znatnom povećanju broja žena koje koriste moderna kontraceptivna sredstva - s 24 posto koliko ih je koristilo kontracepciju 1969. na 58 posto, koliko ih je zabilježeno 2019. - reproduktivna prava još uvijek nema velik broj žena, navodi se u Izvješću o stanju svjetske populacije UN-ovog Populacijskog fonda (UNFPA).

U izvješću se ističe da su ostvareni značajni probici vezano uz ženska reproduktivna prava otkako je UNFPA počeo sa svojim radom prije 50 godina, no isto tako se upozorava kako se milijuni žena diljem svijeta još uvijek suočavaju s ekonomskim, socijalnim i institucionalnim ograničenjima kada je riječ o njihovu zdravlju.

Prema analizi UNFPA, u 51 zemlji svijeta samo 57 posto udanih ili žena koje su u vezama ima mogućnost da same same donesu odluke kada je riječ o seksualnom odnosu sa svojim partnerom, korištenju kontracepcije i zdravstvenoj skrbi.

I u razvijenim zemljama i u onima u razvoju dostupnost kontracepcije i zdravstvene zaštite najmanja je među siromašnim ženama.

'Bez tog pristupa, one nemaju moć donošenja odluka o svom tijelu, uključujući i to žele li i kada ostati u drugom stanju', navodi izvršna direktorica UNFPA Natalia Kanem.

'Izostanak te mogućnosti, koja utječe na toliko drugih aspekata života, od obrazovanja do primanja i osobne sigurnosti, ostavlja žene u nemogućnosti da kreiraju vlastitu budućnost', navela je Kanem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!