BRUTALNI BAŠAR AL-ASAD

Više od 20 mrtvih u Siriji na dan dolaska promatrača

27.12.2011 u 07:43

Bionic
Reading

Stanovnici sirijskog grada Homsa izvijestili su da su u ponedjeljak u tom gradu od tenkovskih granata poginule najmanje 23 osobe, iako je u Siriju stigla prva skupina arapskih promatrača kako bi procijenila poštuje li Damask arapski plan za okončanje obračuna sirijskih vlasti s prosvjednicima.

Amaterska video snimka koju su na internetu objavili sirijski aktivisti pokazuje tenkove kako pucaju na ulicama četvrti Baba Amr u Homsu i osakaćena tijela kako leže u lokvama krvi u jednoj uskoj ulici. Neki od promatrača pristiglih u ponedjeljak u Siriju trebali bi u utorak obići Homs, poprište najžešćeg nasilja odakle nema znakova da predsjednik Bašar al-Asad provodi plan dogovoren s Arapskom ligom koji predviđa zaustavljanje ofenzive vladinih snaga.

Prva skupina promatračke misije Arapske lige, koju čini 50 promatrača i 10 dužnosnika lige, stigla je u Siriju u ponedjeljak zrakoplovom iz Egipta sa zadaćom da nadzire provedbu mirovnog plana Arapske lige za okončanje devetomjesečnog obračuna snaga predsjednika Bašara al-Asada s prosvjednicima protiv njegove vlasti.

Oružana pobuna, međutim, sve više nadjačava građanske prosvjede u Siriji i sada se mnogi pribojavaju građanskog rata u kojem bi se sukobili sunitski muslimani, glavni nositelji prosvjednog pokreta, i manjine koje su ostale lojalne vladi. Borbe u Homsu su se pojačale od samoubilačkih napada u petak u Damasku u kojima su ubijene 44 osobe.

U gradu u blizini granice s Turskom snage sigurnosti su u ponedjeljak ubile četiri vojna dezertera, izvijestili su aktivisti a državni mediji su priopćili da je pokopano devet vojnika ubijenih u borbama u Homsu.