KARNEVALSKA POVORKA

Više od 10.000 maškara zavladalo Korzom i ulicama Rijeke

03.03.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Velika međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala, u kojoj sudjeluje 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara i 67 alegorijskih kola iz Hrvatske i svijeta krenula je u podne u veliki mimohod, a maškare su zavladale Korzom i ostalim ulicama u središtu grada

U povorci su karnevalske skupine iz Italije, Slovenije, Crne Gore , Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije te iz svih dijelova Hrvatske, a sudionike povorke duž trase najavljuju voditelji sa šest pozornica.

Na čelu povorke su meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak, "razvlašteni" riječki grdaonačelnik Voko Obersnel, Morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat.

Slijede ih karnevalske grupe s maskama "Fedrigo da Porto", "Vrbovečko proščenje", "Vukovar - Grad multikulture", "Dream Team", "Črno - beli svit", "Orači, Pokači, Koranti Pobrežje/Majšperk – Ptuj", "Moje Romsko vjenčanje", "Mafia", "Baby Boss, "Astronauti", "Rick", "Vesele gljive", "Vampiri z Kringe", "Krotitelji lavova", "Rimljanke", "Pučanstvo", "Neumski mornar" i brojne druge maske.

Karnevalsku povorku promatraju brojni građani i turisti, ali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, veleposlanici u Hrvatskoj i drugi predstavnici diplomatskoga zbora te predstavnici gradova – prijatelja Rijeke.

  • +29
36. Međunarodna povorka Riječkog karnevala Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Nakon višesatne povorke, posljednji se Korzom tradicionalno proći Halubajski zvončari, a maškare će vratiti ključeve grada. Na moru ispred riječke luke, u organizaciji karnevalske grupe "Pom – F – Ri", bit će zapaljen Pust, krivac za sve loše u prošloj godini, a zabava će se nastaviti do jutra.

Riječki karneval Karneval je uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), a Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu. Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009.. Riječki karneval dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best 2018." u kategoriji manifestacija, tj. tematskih događanja višednevnog trajanja.