PREVENTIVNE MJERE

Virovitica: Županijski stožer predložio ograničavanje broja sudionika svadbi

29.08.2020 u 15:30

Bionic
Reading

U Virovitičko-podravskoj županiji u posljednja 24 sata tri su novozaražene osobe koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civile zaštite, a Nacionalnom stožeru predložio je da na 14 dana ograniči broj sudionika na svadbama

„Od troje novo oboljelih, dvoje je starije životne dobi i kontakti su već zaraženih osoba, dok se mlađi muškarac zarazio u jednom noćnom klubu. Svi imaju blage simptome bolesti“, rekao je na konferenciji za novinare epidemiolog dr Miroslav Venus.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije testirano je 3077 osoba od kojih je 66 bilo pozitivnih.

Njih 36 se oporavilo, a jedan je muškarac umro.

„Od 25. do 29. kolovoza bilježimo 18 zaraženih što je enormni porast. Velika većina njih je povezana sa svatovima i nešto manje s izlascima u noćne klubove pa smo nacionalnom stožeru predložili da se od 31. kolovoza na 14 dana ograniči broj sudionika na svadbenim svečanostima“, rekao je dr Venus.

Dodao je kako su se na taj korak odlučili jer ne žele čekati da se situacija dodatno pogorša pa da tek onda reagiraju.

„Ako nam se drastično poveća broj oboljelih, bez obzira što su to uglavnom mlađe osobe, sigurno će se po zakonu velikih brojeva dogoditi da među njima bude i starijih osoba i kroničnih bolesnika“, naglasio je dr Venus.

Posebno se osvrnuo na kritike o navodno nedovoljnom broju testiranih.

„Udio stanovnika Virovitičko-podravske županije u ukupnom broju stanovnika Hrvatske je 1,84 posto, a trenutni udio testiranja je 1,89 posto što jasno govori da broj testiranih osoba nije malen kako se nagađa“, objasnio je dr Venus.