SLUČAJ PERKOVIĆ NA KVARNERU

Vinku Sindičiću prijeti novo suđenje

14.01.2014 u 09:52

Bionic
Reading

Riječki sud je odlučio da će se ipak voditi istraga, a moguće je i suditi kontroverznom pripadniku tajnih službi bivše države Vinku Sindičiću zbog sumnji da je počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza i kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela

Radi se o dijelu famozne 'afere Perković' odnosno o prijavi Josipa Perkovića, jednog od šefova tajnih službi bivše države, protiv njegova nekadašnjeg suradnika Sindičića u kojoj se tvrdi da je Sindičić u Njemačkoj iznio niz laži i optužbi koje su dovele do opasnih zabluda i krivih optužbi između ostalih i protiv Perkovića. Sve je to vezano za slučaj umiješanosti raznih osoba u poznato ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj.

Na osnovu prijave koju je nedavno Josip Perković podnio preko svog odvjetnika Ante Nobila, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci prije više od mjesec dana pokrenulo je predistraživanje slučaja o navodnim lažnim iskazima i lažnim prijavljivanjima kaznenog djela.


'Sada je sud sve proučio i donio je rješenje da se odbija žalba Vinka Sindičića kao neosnovana i istraga će se voditi dalje', potvrdio je za Novi list sudac Zoran Sršen glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci. To znači da se istraga o Perkovićevim prijavama protiv Sindičića nastavlja u Rijeci a poslije bi moglo doći i do optužnice pa i suđenja ako se sumnje u lažne prijave potvrde u istrazi.

Sindičića već neko vrijeme nema u Hrvatskoj, ili se barem tako tvrdi, pa se ne znaju ni njegovi protuargumenti. No kako njega nema, rješenje o odbijanju njegove žalbe se moralo naći na oglasnoj tabli riječkog suda. Iz tog dokumenta se može razabrati da je Sindičićeva obrana smatrala da ne postoji osnova sumnje u kazneno djelo lažnog prijavljivanja.

No riječki sud misli drugačije. Zaključili su da opravdana sumnja postoji i da se zato mora voditi istraga.

Više pročitajte ovdje