NEZAKONITO I OPASNO PONAŠANJE

Vijeće sigurnosti UN-a oštro osudilo nuklearni test Sjeverne Koreje

10.09.2016 u 20:34

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo potez Sjeverne Koreje, koja je u petak testirala dosad najsnažniju nuklearnu bojevu glavu

Također, Vijeće sigurnosti, koje se sastalo u petak, najavilo je izradu rezolucije tim povodom.

Sjeverna Koreja je potvdila testiranje te je objavila da je u stanju lansirati balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama. Procjene govore da je Sjeverna Koreja testirala nuklearnu bombu od 10 kilotona što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Uoči sjednice u sjedištu UN-a Velika Britanija, SAD i Francuska pozvale su Vijeće sigurnosti na donošenje novih sankcija protiv režima u Pyongyangu.

'Sjeverna Koreja je na putu da poboljša svoje nuklerano naoružanje i rakete koje bi mogle nositi bojeve glave i time želi da regiju i svijet pretvori u svoje taoce. Mi ćemo poduzeti značajne korake, uključujući i nove sankcije, kako bi pokazali Pyongyangu da postoje posljedice za njihovo nezakonito i opasno ponašanje', kazala je novinarima američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power uoči sjednice Vijeća sigurnosti.

Sjeverna Koreja je pod UN-ovim sankcijama od 2006., a u ožujku ove godine Vijeće sigurnosti je pojačalo sankcije nakon što je Sjeverna Koreja u siječnju obavila nuklearni test, a u veljači lansirala raketu dugog dometa.

Južna Koreja poziva na strože sankcije prema Sjevernoj Koreji

Južna Koreja je u subotu pozvala na strože sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon što je ta izolirana država izvela svoj peti i vjerojatno najveći nuklearni test.

'Trebaju nam snažnije sankcije i još pritiska (na Sjevernu Koreju) kako bi stvorili okolinu u kojoj joj neće ostati izbora osim da se promjeni', rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung Se zaposlenicima svog ministarstva u Seulu, prenosi novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja je postigla napredak u svom nuklearnom programu
u zadnjih deset godina, smatra Yun, te dodaje kako je ovaj test pokazao da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nema namjeru promjeniti taj smjer

Prvi znak nuklearnog testa bio je potres jačine pet stupnjeva po Richteru koji se dogodio u blizini Punggye-rija, mjesta gdje je Sjeverna Koreja izvršila sve svoje nuklearne testove od 2006. godine.

Vodstvo Južne Koreje reklo je kako je ovaj test, koji se poklopio sa 68. godišnjicom osnutka sjevernokorejskog režima, najveći dosad.