O BRANITELJIMA U OTVORENOM

Vidović zazivao Lukea Skywalkera, Glogoškog brine Vesna Nađ

15.03.2016 u 07:37

Bionic
Reading

Zašto je Milijan Brkić odustao od kandidature za ministra branitelja, koliko su duboke napukline između HDZ-a i Mosta te tko će biti novi ministar branitelja, raspravljalo se sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Gostovali su kandidati za ministra branitelja Stjepan Šterc, Branko Borković i Đuro Glogoški te Franko Vidović (SDP)

Stjepan Šterc kazao je kako se nakon kandidature Udruge udovica hrvatskih branitelja ne može povući i da čeka odluku premijera.

'Toliko smo vulgalizirali javnu scenu da ne vidimo što se oko nas zbiva, ovo se pretvorilo u nešto… kao da biramo u najmanju ruku, premijera', oštro je osudio medijsku pompu i tenzije oko izbora ministra branitelja Šterc.

'Mislim da imamo puno važnijih pitanja od političkih imenovanja', naglasio je. Dodao je da potez koji je poduzeo Brkić ne bi mogao svatko i da je time sačuvao dostojanstvo.

'Ne možemo odugovlačiti imenovanje ministra', smatra Branko Borković. Podsjetio je da je ovakva koalicijska situacija bila i 2000. godine, a tada je pokazano da to teško funkcionira i da su se uglavnom dijelile fotelje.

'Ono što je vidljivo: koalicija je sastavljena od Domoljubne koalicije i MOST-a, oni su odredili mandatara i on je odgovoran. Očito je da ne štimaju odnosi', objasnio je.

O novom kandidatu HDZ-a, Tomislavu Medvedu, Borković govori u superlativima i smatra ga dobrim kandidatom.

Franka Vidovića cijela situacija žalosti. 'Sve se pretvorilo u cirkus. Činjenica je da premijer bira ministra, a ne ulica. Ne mogu dolaziti prijedlozi kako komu padne na pamet', rekao je Vidović koji smatra da Karamarko i Petrov ne funkcioniraju, a situacija se lomi preko leđa branitelja.

Brkićevo odustajanje od kandidature vidi kao ogromnu pljusku za HDZ. Vidović ne zna kako će Ministarstvo branitelja moći funkcionirati s navodno smanjenim budžetom te smatra da tu ni Luke Skywalker ne bi mogao pomoći.

Đuro Glogoški komentirao je Vesnu Nađ koja i sada još vodi ministarstvu. 'Ona je prva osoba u Ministarstvu i to zabrinjava nas koji prosvjedujemo', rekao je Glogoški. Kao potencijalni ministar, ne može izdvojiti što bi prvo poduzeo jer su problemi branitelja vrlo brojni poput pitanja pripadnika HVO-a. Najvećim problemom smatra proračun koji još nije donesen, a ne misli da ministar mora biti nužno stranačka osoba.