PRESICA U SABORU

Vidović Krišto: Premijer i ministri 'krivi za otuđenje' 340 milijuna kuna poreznih obveznika

16.06.2021 u 12:49

Bionic
Reading

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto u srijedu je ustvrdila da su premijer Plenković i ministri Ćorić i Marić 'krivi za otuđenje' 340 milijuna kuna poreznih obveznika za troškove arbitraže u Ženevi i angažiranju savjetničke kuće Lazard za procjenu vrijednost INA-e

Vidović Krišto je na konferenciji za novinare u Saboru govorila o Vladinu odgovoru na njeno zastupničko pitanje o 'troškovima u slučaju INA-e', koji su nastali za hrvatske građane.

„Ovo je krunski dokaz nesposobnosti, ali i zlonamjernosti ljudi koji Hrvatskom upravljaju - premijera Andreja Plenkovića, ministara Tomislava Ćorića i Zdravka Marića, koji su odgovorni da je 340 milijuna kuna otuđeno od hrvatskih poreznih obveznika“, protumačila je Vidović Krišto odgovor Vlade RH na njeno zastupničko pitanje o troškovima u slučaju INA-e, koji su do sada nastali za hrvatske građane, a koji, zaključila je, "uopće nisu smjeli nastati'.

Riječ je, dodala je, o troškovima arbitraže u Ženevi, stanju arbitraže u Washingtonu te angažiranju savjetničke kuće Lazard da procijeni vrijednost INA-e.

Vidović Krišto je navela da je INA 'došla u mađarske ruke postupcima pokojnog Ivice Račana, Ljube Jurčića, Stipe Mesića i Ive Sanadera', koji su, kaže, za smiješnu cijenu prodali pola INA-e mađarskom MOL-u, a taj je postupak od 2003. godine bio netransparentan, te je MOL, u odnosu na svoje vlasničke udjele, imao nerazmjerna prava upravljanja INA-om.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„Nama, hrvatskim građanima, nije kriv MOL, jer MOL nije izvršio desant na INA-u i oteo je nego su korumpirane strukture u Hrvatskoj INA-u MOL-u – darovale. Koji je pak motiv za štetan posao kojeg su počinile vlade Račana, Sanadera i sada Plenkovića", upitala je.

Ako slijedimo zdravu logiku, kaže Vidović Krišto onda postoje dvije mogućnosti, prva je neznanje i nesposobnost, a druga, korupcija, i to širokog spektra.

Smatra da predstavnici hrvatske Vlade čine štetu Hrvatskoj u kontinuitetu, od 2003. i 2009. kada se INA prodavala, sve do danas.

Tvrdi i da su štetni postupci i ove Vlade, "Plenkovićevog i Ćorićevog ugovora o preradi nafte u MOL-ovim rafinerijama, što je izravni udar hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim rafinerijama".

Vidović Krišto ocjenjuje da Vlada 'hladnokrvno donosi iracionalne odluke'.

Umjesto da se s MOL-om, kad je bilo izgledno da ćemo izgubiti arbitraže, postigne dogovor, Plenković je inzistirao na nastavku arbitraža, dodala je.

Rezultat toga je da će Hrvatska za troškove arbitraže i procjene platiti 340 milijuna kuna, a već je s računa hrvatskih građana, iz državne riznice, isplaćeno 317 milijuna kuna, ustvrdila je zastupnica, dodavši da taj isplaćeni novac Hrvatskoj nije donio nikakvu korist i za taj izgubljeni iznos "odgovornost snose isključivo Plenković, Ćorić i Marić".

„Kako imamo pravosuđe koje služi samome sebi, mi građani moramo šutke plaćati nesposobnost ali i zlonamjernost hrvatskih vladajućih moćnika. Ne smijemo zaboraviti tko se sve obogatio na privatizaciji INE, tko su sve, na primjer, bili odvjetnici s hrvatske strane u procesu privatizacije, te koje su iznose ti odvjetnici uprihodili. Koju korist je Hrvatska imala od rada tih pravnih savjetnika i jesu li birani po svom znanju ili po podobnosti i vezama?“, upitala je.

Kaže da je ovdje 'riječ o nanošenju štete državnom proračunu bez razumnog motiva i klasičnoj zlouporabi i nesavjesnom koje nanosi ogromnu financijsku štetu Hrvatskoj, što bi trebalo kazniti'.

"Nas tek čeka udarac s arbitraže iz Washingtona, gdje je moguće da Hrvatska izgubi arbitražu, a poznavatelji prilika upozoravaju da će iznos koji će Hrvatska morati u tom slučaju platiti, biti četiri i pol milijardi kuna", izjavila je Vidović Krišto.

Dodaje kako smo INA-u prodali ispod cijene, da se hrvatska nafte ne prerađuje u hrvatskim rafinerijama i da Vlada vodi procese koji su od početka izgubljeni, ocijenivši kako su to "dokazi da vladajuće kaste rade za svoje interese, ali i da nanose ogromnu štetu hrvatskim građanima".

Za ovakvu vrstu afere, kaže Vidović Krišto "kompletna Vlada bi morala odstupiti, a odgovorni kazneno odgovarati“.

Kaže i da 'djeca komunizma koja vladaju Hrvatskom misle da će im vječito prolaziti ista metoda korupcije, koju onda putem medija i pravosuđa zataškavaju, a sve to plaćaju hrvatski građani', no, dodaje, grdno se varaju.

„Imamo pravo živjeti u državi funkcionalne vladavine prava u kojoj se zakoni poštuju, i nikakva nesposobna i netransparentna kasta nam to pravo neće uzeti“, zaključila je Vidović Krišto, uz poruku da će Hrvatska biti europska, civilizirana i pravedna država.