odlučnost i pravednost

Vidović Krišto osnovala novu stranku: Stvorit ćemo uvjete da i hrvatski istražitelji mogu premijeru ući u ured

15.11.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednica nove političke stranke Odlučnost i pravednost (OIP) Karolina Vidović Krišto poručila je u utorak kako će se stranka zalagati, među ostalim, za pravedno i neovisno pravosuđe kojem će račune morati položiti i oni koji su danas na istaknutim pozicijama.

"Slučaj Fortenova pokazao je da državne institucije služe moćnicima, a ne građanima, te su blokirane dok im se ne naloži da djeluju", kazala je Vidović Krišto predstavljajući, u subotu osnovanu stranku, Odlučnost i pravednost.

Jedna od temeljnih zadaća bit će vraćanja Hrvatske "europskom političkom podneblju".

„U europskom političkom podneblju zakoni se primjenjuju onako kako su napisani. Današnji moćnici trebaju biti svjesni da će morati položiti račune pravednom i neovisnom pravosuđu koje će OIP omogućiti i uspostavit”, izjavila je.

To znači individualnu odgovornost za kaznena djela, oduzimanje nelegalno stečene imovine kao i one koje je "sakrivena u inozemstvu", dodale je.

„Ako austrijskom kancelaru istražitelji mogu ući u ured i uzeti mu dokumentaciju, OIP će stvoriti uvjete da i hrvatski istražitelj mogu premijeru ući u ured i procesuirati ga ukoliko postoji sumnja za korupciju”, istaknula je.

Osim borbe protiv korupcije i uspostave neovisnog pravosuđa, OIP nudi biračima efikasnije povlačenje novca iz EU fondova te digitalni razvoj kako bi Hrvatska postala predvodnica u privlačenju IT industrije.

„Svaki dan aktualne vlade je izgubljen dan za Hrvatsku. Naša istraživanja koja smo proveli prije osnivanja stranke nam govore da imamo veliku podršku i da ćemo postati vodeća stranka u zemlji”, naglasila je predsjednica OIP-a.