PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Vidović Krišto i Jurčević 'krenuli' na Stanimirovića

05.07.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su danas kaznenu prijavu protiv predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnih zločina, izvijestili su iz odvjetničkog ureda Zvonimira Hodaka.

Kaznena prijava između ostaloga sadrži opis i mjesta počinjenja kaznenih djela kao i imena relevantnih svjedoka koji govore da je riječ o ‘osnovanim sumnjama da se radi o najtežim povredama humanitarnog prava, odnosno ratnim zločinima’, navodi se te dodaje kako će o ostalim detaljima kaznene prijave javnost biti obaviještena naknadno.

U izjavi Hini odvjetnik Zvonimir Hodak potvrdio je kako je prijava protiv Stanimirovića podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, navodeći kako se u njoj nalaze iskazi ‘pet ili šest svjedoka’.

Da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Vojislava Stanimirovića Karolina Vidović Krišto i Josip Jurčević najavili su na konferenciji za novinare održanoj u Vukovaru prije desetak dana, a kojoj je nazočan bio i Zvonimir Hodak

Obrazlažući razloge podnošenja prijave protiv Stanimirovića, Hodak je naveo tada kako je došlo vrijeme da oni koji su sudjelovali u ratnim zločinima tijekom Domovinskog rata, počnu i odgovarati za njih. Također je rekao kako je u Hrvatskoj, prema neslužbenim podatcima, abolirano oko 5.000 ratnih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku, i to prema Zakonu o općem oprostu, iako se, kazao je, ratni zločin ne može abolirati nigdje na svijetu.

Predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića u nekoliko su navrata do sada pojedini ratni stradalnici i udruge iz Domovinskog rata sumnjičile za sudjelovanje u počinjenju ratnih zločina na području Vukovara i Tovarnika te je protiv njega podneseno nekoliko kaznenih prijava.

‘Ni sam više ne znam koliko je bilo kaznenih prijava protiv mene. Mislim sedam ili osam. Dva puta sam saslušavan kao svjedok, a tri puta sam se dragovoljno javio u DORH i po svim iskazima sam oslobođen sumnji što je DORH i objavio’, komentirao je Hini najnoviju kaznenu prijavu Vojislav Stanimirović dodajući kako je riječ o ‘medijskoj hajci koja protiv njega traje već punih 18 godina’.

‘Desničarskim krugovima očito nije po volji mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja i ne mogu se pomiriti da je sve završilo kako je završilo. Sramotno je da si Zvonimir Hodak uzima za pravo i neke ljude proglašava zločincima’, kaže dodajući kako je u obrani svojih prava angažirao odvjetnika Antu Nobila

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku proljetos je, odgovarajući na optužbe saborske zastupnice Ruže Tomašić (HSP dr. Ante Starčević) za nepostupanje po kaznenim prijavama protiv Stanimirovića, izvijestilo da - na temelju do sada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka, te posebno ranije ispitanih svjedoka u predmetima ratnih zločina - nije utvrđeno postojanje osnove za sumnju o kaznenoj odgovornosti Vojislava Stanimirovića.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku Hini nisu mogli ‘niti potvrditi, niti demantirati’ da je odvjetnički ured Zvonimira Hodaka tom odvjetništvu predao kaznenu prijavu protiv Vojislava Stanimirovića uz obrazloženje da bi to bilo protivno pozitivnim zakonskim propisima.